Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vannak, akik a számlák miatt kerülnek a hajléktalanszállóba

Vannak, akik a számlák miatt kerülnek a hajléktalanszállóba Kovászna megye

Jellemzően 25–30 hajléktalan tölti az éjszakákat a sepsiszentgyörgyi menedékhelyen, de az egyre nagyobb hidegek miatt a számuk minden bizonnyal nőni fog.

A szociális létesítményt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megbízásából a Máltai Szeretetszolgálat működteti. A civil szervezet ezzel párhuzamosan egy nappali foglalkoztató központot is fenntart, ahol különféle programokat szerveznek a rászorulóknak, de ugyanakkor azon dolgoznak, hogy a fedél nélkül maradottak visszailleszkedjenek a társadalomba. Fáradozásuk sikerét bizonyítja, hogy míg évekkel korábban több mint negyven hajléktalant kellett elszállásolniuk, számuk a felére csökkent.

Hirdetés
Hirdetés

A Csíki negyedi éjszakai szálló, amely a köznyelv által Sing Singként emlegetett tömbház harmadik emeletén kapott helyet, 19 órától nyit, és vacsorát biztosítani a lakóknak. A szállót reggel nyolc órakor el kell hagyni, de mindössze egy óra múlva nyit a nappali foglalkoztató ugyanabban a tömbházban, csak az első emeleten, ahol ugyancsak kapnak ételt a rászorulók.

Sepsiszentgyörgyön nincsenek hajléktalanok az utcán, ezt mindig elmondom, és büszke is vagyok erre, csak abban az esetben lehet otthontalan személy az utcán, ha nem tartja be a szálló szabályait, vagyis ha részeg, mert akkor nem fogadjuk be őket” – fogalmazott Székely Róbert, a hajléktalanszálló vezetője, hozzátéve, következetes szigoruknak köszönhetően minden lakó betartja a szabályt, főleg télen nem kockáztatják, hogy kint kellejen éjszakázzanak a mínusz fokokban.

„Minden hajléktalanra figyelünk, aki a nyilvántartásunkban szerepel, ellenőrizzük, hogy bent van-e a szállón. Arról is tudunk, hogyha valaki elutazik valamelyik távoli rokonhoz, ismerőshöz, és kerülnek alkalmi lakók is, többnyire átutazók, akiket a rendőrség kísér be éjszakára. Fontos számunkra, hogy ismerjük a gondozottjaink helyzetét, így tudunk rájuk vigyázni” – fogalmazott Székely.

Ez a gondoskodás megmarad akkor is, ha sikerül kiköltöztetni a lakót. „Nemrég lakást és nyugdíjat intéztünk egyiküknek, vele azóta is heti rendszereséggel tartjuk a kapcsolatot, és amennyiben segítségre van szüksége, segítjük” – részletezte.

Vannak olyan hajléktalanok is, akik csak télen járnak be, mert nincsen akkora jövedelmük, hogy fizessék a számláikat.

A nappali központban reggel 9-től szociális munkások, pszichológusok és önkéntesek foglalkoznak a hajléktalanokkal

Jelenleg két olyan személyt fogadtunk be, akik nem tudnak fűteni, mert le van vágva a villanyuk, fűtésük. Ők éjszaka a szállón húzzák meg magukat, napközben a foglalkoztatóban vannak. Sajnos, a hasonló sorsú személyek száma várhatóan nőni fog, a tél elején már többen érdeklődtek, hogyha bajban lesznek, jöhetnek-e, befogadjuk-e” – hívta fel a figyelmet egy aggasztó jelenségre a szálló vezetője, aki úgy véli, hosszú távon nem ez jó megoldás. – „Mi egy olyan intézmény vagyunk, amely ugródeszka kellene legyen a bajbajutottaknak, segítenünk kell, hogy megtalálják a helyüket a társadalomban. Nem utasítunk vissza senkit, de nem tudunk öregotthonként sem működni.”

A hideg idő beköszöntével várhatóan megnő a szolgáltatásaikat igénylők száma, ezért a napi meleg ebéd biztosításához keresnek támogatókat.

„Ha van lehetőségük a civil szervezeteknek, baráti társaságoknak, hogy meleg ételt hozzanak, vagy főzzenek, azt mindig szívesen fogadjuk. Mi próbáljuk megoldani a reggelit, ebédet, vacsorát, de óriási költségei vannak ennek, és ezekre mi kell előteremtsük a pénzt, de szeretnénk, ha hetente legalább négyszer meleg vacsorát tudnánk adni a lakóknak” – mondta Székely.

Ennél merészebb és fontosabb terveket, vagy inkább egyelőre csak álmokat is dédelgetnek: új székhelyre költöznének, és az ötletet az önkormányzat is támogatná.

„Sokat dolgozunk más hajléktalanszállókkal, főleg külföldön, és látjuk, ott hogyan működik a lépcsőzetes felépítésű rendszer, hogy hogyan lehet szakszerűen kiápolni valakit a hajléktalan sorsból, megvannak erre a jó bevált módszerek, egy megfelelő székhely nagy segítség lenne a munkánkban” – húzta alá az intézményvezető.

Fotók: Székely Róbert

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. február 8., 13:43
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Senki nem szabad éhen haljon vagy megfagyjon, ez nagyon jó kezdeményezés volt, és jól teszik azt is, hogy betartatják a szabalyokat, mert azok mindenkire érvényesek!