Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tudatosító kampány zajlott

Tudatosító kampány zajlott Kovászna megye

Öt napon át tartott az a tudatosító kampány, amelynek keretében a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival ismertették meg a kézdivásárhelyi lakosságot, ezúttal a tömbházakban élőkre összepontosítva. Amint a tegnapi kiértékelő sajtótájékoztatón elhangzott, az akciót sikeresként könyvelik el, és érdekes tapasztalatokkal is gazdagodtak a szervezők a lakossági visszajelzések révén.

Zonda Balázs, a Gosp-Com Kft. igazgatója, Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, valamint Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke tartott sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt a polgármesteri hivatal gyűléstermében.

Hirdetés
Hirdetés

Nem először hangzik el, hogy Kovászna megye országos viszonylatban is kiemelkedően teljesít a szelektív hulladékgyűjtés terén, de idővel még inkább fel kell zárkózni, és teljesíteni azokat a vonatkozó mutatókat, amelyeket az Európai Unió szab meg, és ez nem kevés további erőfeszítést igényel.

Tapasztalatok szerint a lakosság jelentős része pozitívan áll a kérdéshez, és amennyiben rendelkezésére áll a megfelelően kialakított hulladékgyűjtő rendszer (szelektív kukák, szemétszigetek, lehetőleg zárt hulladéktároló), megfelelően igyekszenek használni azt. Erre szükség is van, hiszen, ha az említett célszámokat nem sikerül teljesíteni, annak komoly anyagi vonzata van az önkormányzat és az egyes fogyasztók számára is. (Például, ha nem sikerült volna elérni a 36%-os lerakástól való eltérítési arányt, a lakosságnak 17,8 lej szemétdíjat kellene fizetnie személyenként.)

Ezúttal augusztus 23–27. között, öt napon át 25 különböző hulladékbegyűjtő szigetnél (a 40-ből), voltak jelen a Zöld Nap Egyesület önkéntesei, sátraiknál szórólapokat osztottak, tájékoztatást nyújtottak, és az érdeklődőket virágfölddel „jutalmazták”, összesen 1764 zsáknyit osztottak szét.

Viccesnek is tekinthetnénk, ha nem volna inkább szomorú, hogy egyes lakók, az idősebb korosztályhoz tartozók, „kreativitásról” téve tanúságot, többször is sorba álltak a földért, egy-egy átöltözést követően. Mások azonban kávéval, teával kínálták meg a napi 7–8 órán át a helyszíneken levő önkénteseket, értékelve a munkájukat.

Gyakori panasz volt, hogy a nem zárt szemeteseket a kukázó romák napi rendszerességgel feltúrják, a szemetet kidobálják, összevegyítik, hiábavalóvá téve a szelektív gyűjtést. Jelenleg a városban hat zárt hulladéktároló van, ezek állapota össze sem hasonlítható a korábbival, amikor bárki hozzáfért a konténerekhez. Bokor Tibor polgármester megerősítette, hogy az önkormányzat hosszú távú célja minden szigetet ellátni saját zárral, sőt, néhányat a föld alatt helyeznének el – ennek megvalósítási költségeire pályázati lehetőség is mutatkozik. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 31., 22:03
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A piac tényleg Q jó!😂 A régi lefestve elég lett volna annak a pár küpecnek! Az aszfalt a piacnál…..de mi van Oroszfaluban! A nyáron többször is alakult ki 1-2km hosszú sor az utviszonyok miatt! A város felől araszolva a nagy kék🤣 utjelző táblán 1 nyíl a református temető fele mutat üresen, a 2 sáv a körforgalom után ‘elfogy’😆 a cselentánók meg szintén 2 sávon szeretnének moldvába menni! Ezeken kellene változtatni! A gyárak előtt a beton darabok minek vannak kipakolva?! Esztelen városvezetés!!!! Apropó?! Az óvodák, iskolák készen állnak a tanévkezdésre, vagy a retek és hagyma fontosabb mint az adófizető gyereke?!