Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tiltakozó szavazás volt

Tiltakozó szavazás volt Kovászna megye

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester bevallotta, őt is nagyon foglalkoztatja a Kárpátokon kívüli megyékből az RMDSZ-re érkezett nagyszámú szavazatok miértje. Elmondása szerint nagyon csalódott lenne, ha háttéralkuk magyaráznák a jelenséget, neki más a meglátása erről a dologról, amit ki is fejtett a tegnapi sajtótájékoztatón.

Mint az ismeretes, moldvai és olténiai megyékben az ott élő magyarok számarányát tízszeresen-harmincszorosan felülmúló arányban érkeztek szavazatok az RMDSZ-re a hétvégi EP-választásokon (holott nem is szavazóképes minden magyar, hiszen feltételezhetően 18 év alattiak is vannak köztük). Ezt szinte minden sajtóorgánumban érdekvédelmi szervezetünk szavazatvásárlásával, illetve a kormánypárttal korábban a kulisszák mögött megkötött alkuval magyarázzák. Antal Árpád szerint van ennek egy természetesebb magyarázata is, bár azt csak hipotézisként fogalmazta meg.

– A Municípiumok Szövetségében végzett munkám során két éve sokat mozgok az országban, és mindenféle emberrel találkozom. Sok ismeretlen, mikor megtudta, hogy magyar vagyok, Orbán Viktort kezdte dicsérni nekem – magyarázta az elöljáró. – Sok egyszerű román ember úgy gondolja, hogy Orbán Viktor kimondja a számukra is fontos dolgokat, például a keresztény kultúra védelmében vagy a migráció kérdésében, és ezt az RMDSZ-szel kötik össze. Ráadásul ő – a román politikusokkal ellentétben – karakán módon, de nagyon egyszerűen és érthetően fogalmaz. A román sajtóban Orbán Viktorról megjelenő cikkek kommentárjai is tükrözik ezt a szimpátiát. Ha nem is szereti mindenki a magyar miniszterelnököt, de odafigyelnek rá. Ennek a szavazásnak nagy volt a belpolitikai tétje, életszerűtlen, hogy most valamelyik politikai párt lemondjon a szavazatairól. Talán inkább a román politikum irányába furcsán megnyilvánuló tiltakozó szavazás történt – vélekedett Antal.

Hirdetés
Hirdetés

Azt is megfogalmazta, hogy olykor a legkisebb magyar faluban is kapnak lehetetlen román jelöltek szavazatot, és ez fordítva is megtörténhet, azonban egy ilyen jelenség nem tudna 15–20%-osnál nagyobb eltérést produkálni, az idei választásokon viszont más arányok érvényesültek.

– Az is világosan látszik, hogy szocdem-párti és liberális-szimpatizáns megyékben is többet kapott az RMDSZ, márpedig mindkét párttal nem köthetett titkos egyezséget. Én nagyon csalódott lennék, ha ez kiderülne az RMDSZ-ről – zárta fejtegetését Antal. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 30., 10:53
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Nagyot csalódtam önben Antal úr!Ön azt gondolja,hogy be tudja mesélni nekünk,hogy az oláh parasztot érdekli a keresztény kultúra vagy a migráció kérdésébe?Hát budit,tévét sem láttak sokan azok akik az RMDSZ-re szavaztak román vidéken.A parlamenti választásokon ez nem fog számítani,és önámításként,egy választási manipulációt ilyen szégyenletesen állítani be,az szintre vall.Olyan RMDSZ-s szintre.Tanúlja meg a „Hallgatni arany „közmondás jelentőségét ás akkor nem lesz ilyen „penibil” helyzetben.

 • User
  Dátum: 2019. május 30., 14:40
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Felhaborito ez a bena magyarazkodas!!! Egy politikustol , ennyire ugyefogyott nyilatkozatot , ritkan hall az ember. Vagy o nez bennunket hulyenek , vagy neki gurult el a gyogyszere…

 • User
  Dátum: 2019. május 30., 15:56
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Antal úr!Merjenek kicsik lenni..
  már csak egy kis lépés van hátra ,ha ezután is csak a saját pecsenyéjüket sütögetik akkor Táváriscs konyec.Ez már gagyipolitika!

 • User
  Dátum: 2019. május 30., 22:53
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Bárhol lehetett szavazni az országban, nem csak lakóhelyen. Ha valaki éppen egy magyarok által kevésbé lakott megyében tartózkodott (munka vagy kirándulás) vagy csak átutazott és ott állt meg, akkor a szavazata ott jelenik meg. Lehettek protest-szavazatok is, valószínűleg ugyanabból a meggondolásból szavazna egy olyan román az RMDSZ-re, aki még nem találkozott magyarral, mint Magyarországon a Kétfarkú Kutya Pártra, amelyik egyébként százalékos arányban feleannyit kapott, mint az RMDSZ.

 • User
  Dátum: 2019. május 30., 22:07
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Egy olténiai PSD-s faluban, ha valaki elmegy szavazni (mert el KELL mennie), de meg akarja mutatni a polgármesternek, hogy mennyire utálja őt és a partját, akkor nyom egyet az RMDSZ-re, így egyértelműbben átmegy az üzenet, hogy ellenszavazatnak szánta, mintha egy másik román pártra szavazna – erre letett volna egy kampányt építeni 🙂