Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tamás Sándor és Antal Árpád mindent visz Háromszéken

Tamás Sándor és Antal Árpád mindent visz Háromszéken Kovászna megye

Növekedett az RMDSZ támogatottsága a utóbbi években, a helyi önkormányzatokban pedig messzemenően jobban bíznak a háromszékiek, mint a román kormányban – derült ki a SoDiSo Research októberben végzett felméréséből. Az eredményeket Barna Gergő szociológus és Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke ismertette.

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete által megrendelt közvélemény-kutatás reprezentatívnak tekinthető a magyar városokra nézve, de főleg Kovászna megye magyar lakosságára nézve, mert nagy minta szolgált az alapjául: összesen 1877 kérdőívet töltöttek ki a megkérdezettek válaszai alapján.

Az idei szuperválasztási évben zajló négy választásra való tekintettel az októberi közvélemény-kutatás rákérdezett az anyaországi, helyi és romániai hatóságokban való bizalomra, az uniós, helyi és országos haladási irány helyességére, a választásokon való részvételi hajlandóságra és természetesen a politikai szimpátiákra is.

Milyen eredmények születtek?

A háromszéki emberek kétharmada nem szimpatizál a nemzetközi szervezetekkel (NATO, Európai Unió), nagyobbrészt azért, mert nem teljesítették a magyarok kisebbségvédelemmel kapcsolatos elvárásokat. A felmérés alanyai túlnyomó többségben rábólintottak arra az állításra, hogy összességében rossz irányba megy az Európai Unió és hogy jobban foglalkoztatják a bevándorlók, mint a kisebbségek. Noha a megkérdezettek több mint fele csalódott benne, elismerik, hogy jó volt csatlakozni az európai szövetséghez, mert erőforrásai által fejlődött az ország.

Barna Gergő: az emberek leginkább az önkormányzatban bíznak, ez a hozzájuk legközelebb álló intézményrendszer. Fotó: Tuchiluș Alex

A háromszékiek borúlátók az ország jövőjét illetően, illetve nem helyeslik azt az irányt, amerre a kormánypártok irányítják (78%). A hazai vezetésben (elnökben, kormányban, parlamentben) kevesen bíznak. Leginkább a magyar kormány nyerte meg az emberek bizalmát (83%), de 73%-uk úgy gondolja, a helyi önkormányzatok is jól végzik a munkájukat. Konkrétan a Kovászna Megyei Tanács megítélése nagyon jó vagy jó az emberek 72%-a szerint. Tamás Sándor tanácselnök a legismertebb politikus a megyében, őt Antal Árpád követi (92 és 89%), ez a sorrend megfordul a népszerűség tekintetében (84 és 78%). A megkérdezettek kétharmada szerint saját lakhelyük fejlődött az elmúlt években.

Tetten érhető az érdektelenség a választásokkal szemben

A háromszéki embereknek az önkormányzati választások a legfontosabbak, hiszen hétköznapjaikra nézve ezeknek vannak leginkább megtapasztalható következményei; majd a fontossági sorrendben az országos parlamenti választások és az elnökválasztás következik, az európai parlament összetétele már sokkal kevesebbeket érdekel (de még mindig a megkérdezettek több mint felét).

Ha jövő vasárnap lennének a választások, 100 személyből 57-en biztosan az urnák elé járulnának. Ez egy jelentős javításra szoruló arány, különösen azt tekintetbe véve, hogy – Barna Gergő szerint – minden jel arra mutat, a románok részvétele a parlamenti választásokon jelentősen megugrik az idén. A felmérés szerint a háromszéki magyarok 82 %-a az RMDSZ-re szavazna, 8%-a az EMSZ-re, 1,2%-a Magyar Polgári Erő pártra és 3% román pártok jelöltjeire voksolna; 5% még ne döntött.

Tamás Sándor: Romániában bármikor tartják a választásokat, mi felkészülten állunk a megmérettetés elé. Fotó: Tuchiluș Alex

Bizonyítottak a polgármesterek a városokban

Sepsiszentgyörgyön (és csak itt) 200 román nemzetiségűt is bevontak a felmérésbe, így a háromszéki megyeszékhelyen a teljes lakosságra reprezentatívak az adatok. A város a megkérdezettek közel 90 %-a szerint fejlődött – a románok többsége is így látja –, az ország haladási iránya viszont nem annyira jó. Az RMDSZ mellett, amelynek 83%-os többsége lehet, esélye van még bejutni a helyi tanácsba az EMSZ-nek, amelyik októberben 6,5%-os támogatottságot mondhatott magáénak. Érdekesség, hogy a román lakosok részéről is remélhet 7%-nyi szavazatot az RMDSZ, ami körükben azt jelenti, hogy jobban áll, mint az AUR (az átszavazás fordított irányban is működik: a magyarok 4%-a is román jelöltre voksolna). A felmérés szerint a románoknak csak 40%-a menne el szavazni a helyhatósági választásokon, de hajlandóságuk nagyban függhet attól is, ki lesz a jelölt.

Kézdivásárhelyen érzékeli a fejlődést a lakosság háromnegyede, s bár még egyenlő arányban vannak azok, akik szerint a város jó irányba halad és azok, akik ennek az ellenkezőjét gondolják, emelkedőben az előbbiek száma. Bokor Tibor polgármester megítélése javult az előző felméréshez képest, a megkérdezettek 66 %-a elégedett vele. Ami a pártszimpátiákat illeti, az RMDSZ 80%-ot tudhat magáénak.

Baróton Benedek Huszár János személye az előző polgármesterhez képest inkább elfogadott (61 % elégedett vele) és nőtt a város fejlődését észlelők aránya is, de még mindig kisebbségben vannak a borulátókhoz képest. Az RMDSZ 80 %-ot, az EMSZ 9-%-ot szerezne, ha most vasárnap lennének a választások.

Kovásznán viszonylag kicsi volt a minta, mindössze 200 személyt kérdeztek meg, de rendkívül magas Gyerő József polgármester bizalmi indexe: a lakosság 92 %-a hisz benne, nőtt a város jó irányú fejlődését tapasztalók aránya, és a polgárok választásokon való részvételi hajlandósága.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 16., 16:49
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Utolsó mandátuma a két jómadárnak, és aztán eltűnnek a politikai süllyesztőbe. Sikerült a két ‘mindent visz’ politikusnak teljesen lezülleszteni megyét gazdaságilag.

 • User
  Dátum: 2024. február 16., 18:54
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Winston Churchill után szabadon: csak annak a statisztikának hiszek amit saját kezemmel hamisítottam. Két verzió van: vagy nem hiszek az udvari közvélemény kutatónak, vagy két, párhuzamos valóságban élünk. Majd idővel mindenkiderül.
  (Ui. : az utolsó szónál a szóközt tegye mindenki ahova szeretné)

 • User
  Dátum: 2024. február 17., 9:07
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ez nem lehet igaz , hiteles. Olyan eredmány amit látni szerettek volna , nem pedig a valós. No de , majd a választások eldöntik . Addig viseljék csak a rózsaszinű szemüveget.

 • User
  Dátum: 2024. február 18., 12:18
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Kézdivásárhelyen érzékelik a fejlődést????
  Kik????
  A klikk???
  A pórnép soha nem fogja, de legalább a munkás is vinné jobban!!!
  Mikor lesz vízszintbe rakva az a sok kib@$○tt macskakő??? A belem forog amikor a központ környékére kell menjek! A Kanta fele újrarakták az őszön, de nevetséges lett!!! Ha pár csapat óvodás rakta volna jobb lett volna a végeredmény!
  Választások előtt pár szó a Fortyogóról???

 • User
  Dátum: 2024. február 18., 12:59
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Mar elvittetek ti mindent ebben a megyeben: erdot, mezot, legelot, vadallomanyt ! Meg van amit elvinni?! Mert az itt elo pornepnek mar semmi nem maradt a 32 ev uralkodasotok utan ! Szegyelljetek magatokat, szavazathamisitok ! Az a hulye aki meg ratok szavaz !!!

 • User
  Dátum: 2024. február 20., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Holgyeim es uraim az mar mindent elarul a megyenk nagy fejlodeserol hogy a szavazok tobb mint fele NEM MEGY SZAVAZNI es uzenem a politikus uraknak hogy ha 32 ev alatt nem csinaltak semmit akkor jobb hatterbe vonulni ha nem vagyunk kepesek akkor ez van !

 • User
  Dátum: 2024. február 20., 23:40
  ÉRTÉKELÉS: 9

  El kell indítani az aggitátorokat! Lepjen újra meg a szomszéd ex szekus: „ne haggyáátok a teplomot s azzz iskolátt!🤣”
  Valahogy így „kért fel”🤣 hogy szavazzunk a bandára!!!
  Ezek vitték jól 89 előtt is, most a sor kiegészült pár dörzsölt tolvajjal!!!!