Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szentmise a székelyföldi betyárokért

Szentmise a székelyföldi betyárokért Kovászna megye

Szombaton 16 órától a kézdisárfalvi Nagyboldogasszony római katolikus kápolnában Boros Vilmos plébános a székelyföldi betyárokként ismert Pusztai Ferenc, vitéz Dézsi Dénes és Máté György (Jeges) emlékére celebrál megemlékező gyászmisét Szabó Ottó kezdeményezésére.

Hirdetés
Hirdetés

A múlt évszázad ötvenes évei elején az ozsdolai Pusztait, Dézsit és a kászonaltízi Jegest a falusi nép a szegények pártfogóiként és a zsiványbecsület megtestesítőiként tisztelte és emlegette, míg a kommunista hatalom üldözte, katonaszökevényként, gyilkosként és rablóként kezelte. Pusztaiék felvették a harcot a kommunista hatalom kiszolgálóival, pribékjeivel, szembe mertek szállni párttitkárokkal, néptanácselnökökkel, milicistákkal, erdészekkel és besúgókkal, az általuk kifosztott állami boltok termékeit szétosztották a szegények között. Ellenük kivezényelt belügyi egységek golyói oltották ki életüket 1954-ben, illetve 1955-ben, mindhárman jeltelen sírban nyugszanak.

Hármuk történetét 2006-ban Iochom István újságíró foglalta kötetbe Pusztai, Jeges és Dézsi címmel, majd 2014-ben Zsigond Attila rendező-operatőr, Iochom István és Bajna György producer Székelyföldi betyárok címmel dokumentumfilmet készített róluk.

Szombaton tizennegyedik alkalommal rendeznek szentmisét a székely betyárok emlékére. „Mióta hazajöttem Magyarországról, évről évre szentmisével emlékezünk Ozsdola és a Kászonok hőseire. Kezdetben Ozsdolán tettük, aztán átjöttünk Sárfalvára, mert Pusztai és Dézsi szülőfalujában a kommunista-maradványoknak nem tetszett a megemlékezés” – osztotta meg lapunkkal a helyszínváltás okát az ötletgazda Szabó Ottó fafaragó. Arról, hogy miért emlékeznek ily módon Pusztaiékra, 2017-ben a Székely Hírmondónak így nyilatkozott. „Gyerekkorom óta tisztelem őket, hiszen úgy haltak meg, mint a szamurájok, utolsó csepp vérükig harcoltak a rohadt kommunisták ellen. Sajnos nincs emlékművük, hiszen a mai napig sokan lebanditázzák őket, holott hősök voltak” – hangsúlyozta.

A szentmisét a kultúrotthonban állófogadás követi.

Fotó: Iochom István

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 27., 13:35
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nevezzen már meg néhány ,galamblelkü’
  betyárt!Azok ösztönösen cselekedtek,az életük mindig veszélyben volt .Csak nem kérdezhették meg -na haver te kivel tartasz,ugye nem vagy beöltöztetett szekus,na hoci ide az igazolványodat ,majd
  ,lekérdezem az interneten’…ja nem, majd a Néptanácstól telepes telefonról.A betyár az betyár és nem Jean Marais vagy Belmondo
  tipusú lovag.