Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Százhatvannal roboghatunk

Százhatvannal roboghatunk Kovászna megye

Erdővidéken már néhány éve felröppent a hír arról, hogy a román vasúttársaság modernizálná a Brassó-Segesvár közötti vasútvonalat, annak érdekében, hogy a vonatok ezen a szakaszon nagyobb sebességet érhessenek el, s azáltal ismét vonzóvá váljon a vasúton való közlekedés, hiszen nem titok, hogy a néhány éve még népszerű vonatozás mint olyan, mára már szinte egészen kiment divatból.

Hirdetés
Hirdetés

Az okok persze nem csak a román vasúttársaság, a CFR hírhedt lomhaságában keresendőek, a népszerűtlenséget valószínűleg csak fokozták a mogorva bakterek, a koszos vagonok, s nem utolsósorban az, hogy a vasúti szállítás úgy általánosságban sem tudott lépést tartani a fejlődéssel, leragadt azon a szinten, ahol az 1989-es változások érték.

Az eredeti terv szerint ez a korszerűsítés abból állna, hogy „kiegyenesítenék” egy alagúttal az Apáca-Alsórákos közötti, jelenleg javarészt az Olt völgyében kanyargó szakaszt, ezáltal lehetővé téve, hogy akár 160 km/órás sebességgel is robogjanak itt a szerelvények. Első hallásra ez nyilván kissé hihetetlennek tűnik egy olyan országban, ahol egy útszéli gödör betömése is évekig tartó fejtörést okoz, de csodák vannak.

Brassó megyei lapértesülések szerint az egész munkálat 2,72 milliárd lejt emésztene fel és négy év alatt lenne készen. Az úgynevezett „ürmösi alagút”, melybe az apácai állomás után térnének be a vonatok, majdnem 7 kilométer hosszú lenne, vagyis gyakorlatilag átszelné az útban álló Persány hegységet, de Segesvárig még másik két alagút is épülne, egy 700 méteres és egy 5 kilométeres.

Aki jártas a vasúti közlekedésben, az persze tudja, hogy a lebegő mágnesvonatok, az úgynevezett maglev vonatok ma már akár az 500 kilométer per órás sebességet is elérhetik, Sanghaj környékén például már üzemben is van egy maglev-vonal, amelyen a szerelvény csúcssebessége 430 km/h, de kelet-európai mércével azért a 160 kilométer/óra is szenzációszámba menne.

Egy kormányhatározat szerint ötszáznál is több földparcellát sajátít ki az állam, hogy a vasút új nyomtávját megépíthessék, ezekért a homoródi, ürmösi és alsórákosi tulajdonosok számára csaknem kettő és félmillió lej van félretéve, ennyit fognak összesen kárpótlásként kifizetni nekik.

A modernizálási terv alapján a lerobbant vasútállomások felújítására is számítani lehet ezen a szakaszon, a Barót környékiek azonban ennek hiába örülnek, hiszen a megújulással várhatóan felszámolják az ágostonfalvi állomást, az új vonal ugyanis kikerüli a települést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. március 23., 7:36
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Barotrol immar a levegot is vegyek el ! Teljesen el van zarva lassan,Hatod,Hagymas jarhatatlan,de az urak jol erzik ettol magukat a megyenel.Ugye Tamas bajuszur????????????

  • User
   Dátum: 2021. március 23., 10:14
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Akkor Barót miatt inkább tartson mindenkinek plusz fél-1 órát az út? Lépjen Barót és majd vezessen be rendszere buszjáratot a legközelebbi állomásra.

   • User
    Dátum: 2021. március 24., 9:59
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Majd ha Megyei urak szannak Barotra is valamicsket az idejukbol,penzukbol,akkor talan lesz buszjarat is es jo ut is ! Tan on is a tanacs utan el? szavaibol itelve!,Igen !

    • User
     Dátum: 2021. március 24., 13:48
     ÉRTÉKELÉS: 2

     Semmi közöm se a helyi, se az országos kormányzathoz, de a politikához se. Épp ezért azt is látom, hogy egy ilyen országos és nemzetközi vonalon nem lehet egy kisváros még kisebb, más megyében lévő vasútállomáshoz igazítani a projektet. Ha Barótnak szükséges a vonat, ők kell megoldják vagy lobbizzanak a megoldásért.