Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pusztítottak a védett fajok

Pusztítottak a védett fajok Kovászna megye

Tavaly több mint kétszáz, főként medvék okozta vadkárt jegyeztek Kovászna megyében, osztotta meg a sajtó képviselőivel a megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója.

Gheorghe Neagu megjegyezte, Háromszéken a zömében medve- és farkastámadásoknak szarvasmarhák, juhok, kecskék és sertések estek áldozatul. A vadkárral leginkább súlytott térségek Zágonbárkány, Bodzaforduló, Nagybacon, továbbá Barót és Előpatak–Illyefalva vidéke voltak, csupán Kökös és Nagypatak településeken nem regisztráltak támadásokat. Hozzátette, Európa országai közül Romániában található a legtöbb medve, és a becslések szerint ezek közül mintegy kétezer a Kovászna megyei erdőkben él.

Szerdán környezetvédelmi ügynökség igazgatója a polgármesterekkel és a vadásztársaságok képviselőivel a vadkárok megtérítésére vonatkozó 2023/3-as kormányhatározat részleteit ismertette a prefektúra épületében. Dimény György, a berecki magánerdészet vezetője lapunknak elmondta, a 2007/1679-es törvényhez viszonyítva az új szabályozás számos módosítást, kiegészítést tartalmaz. „A legfontosabbnak az újdonságok közül az ember elleni medvetámadások, illetve a vadak által okozott balesetekben károsult gépjárművek után igényelhető kártérítéseket tartom” – hangsúlyozta. Hozzátette, a kárfelmérés és a kártérítés igénylése is módosult. „Kicsit bonyolultabb a »papírozás«, emellett kétféle bizottság végzi el a kár mértékének megállapítását: a védett állomány, mint a medve, farkas és hiúz okozta károkat a környezetvédelmi hivatal, a többi vad okozta károk esetében az erdészeti felügyelőség állapítja meg” – sorolta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások