Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem megy a komposztálás

Szentgyörgyön a magánházaknál nagyon jól működik a szerves hulladék gyűjtése, a tömbházaknál viszont sok kívánnivalót hagy maga után: nagyon döcög a rendszer. De ez most nem rendszerhiba!

Hirdetés
Hirdetés

Magunk is sokszor tapasztaljuk, hogy a többnyire csak elvileg zárható, a gyakorlatban viszont elromlott, kattogó zárral felszerelt hulladékgyűjtő pontokon a szerves hulladék tárolására szánt kukában minden más is van: jobb esetben csak nylonzacskóba csomagolt pityókahéj, ez-az található, rosszabb esetben minden más a használt pelenkától kezdve a törött műanyag játékig . A mentalitásváltozás hosszú folyamat és nem mindenkinek sikeres…

Máthé László, a TEGA köztisztasági vállalatigazgató érdeklődésünkre elmondta, amikor az autó behozza a hulladékudvarba a komposztálásra szánt anyagot, a lehetőségek függvényében kiszedik belőle a nem odavaló szemetet, nylont és csak ezután adják le a lécfalvi lerakóba. Így járnak el például a halottak napja után összeszedett koszorúkkal is, amelyeket megszabadítanak a celofántól, műanyagtól, ezután továbbítják.

10%-os szennyezettséget még elnéznek a hulladék-feldolgozóban, de ha ennél több a nem komposztálható szemét a szerves hulladékban, a teljes mennyiséget átminősítik vegyes hulladékká, és lerakásáért tonnánként 228 lejt kell fizetnie a Tegának. (Ezzel szemben a komposztnak való ingyenesen lerakható.) Sajnos, amíg nem lesznek meg a város által a Környezetvédelmi Alapnál megpályázott okoskukák, addig marad ez a gyakorlat – mondta Máthé László.

A városi tanács idén júniusban fogadta el az intelligens hulladékgyűjtésre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt, amelyben többek között arról is szó van, hogy 150 ökoszigetet (okoskukát) telepítenének a városban az Országos Helyreállítási Alapnál megpályázott pénzből. Addig azonban még nagyot nőnek körülöttünk a szeméthegyek. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük