Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem a mennyiség a lényeg

Nem a mennyiség a lényeg Kovászna megye

Hétvégén húsz pálinkabíráló élhetett szenvedélyének, mivel a B the Hotel szállodában lezajlott az első ízben megszervezett Transylvanian Spirit pálinka- és párlatversenyre beküldött minták zsűrizése.

Hirdetés
Hirdetés

János András Előd versenyigazgató lapunknak elmondta, közel 900 minta érkezett be a megadott (két nappal meghosszabbított) határidőig, még az utolsó pillanatokban is sok nevezést regisztráltak. A legtöbb minta szilvapálinkából volt, az almatermésűekből készült párlatokból is sok volt, de a versenyszabályzatban megszabott összesen 10 kategória mindegyike képviseltette magát.

– Meglepetések, kuriózumok is mindig vannak, és nagy örömöt jelent egy-egy igazán finom pálinkát kóstolni, amelynek ha alapanyaga nem is, de elkészítési módja még a bírálókat is meg tudja lepni – mondta a csíkdelnei pálinkafőző, okleveles nemzetközi pálinkabíró. – Viszont egy ilyen mezőnyben már a bronzminősítés is egy vállalható, jó minőséget jelent egy pálinka esetében.

Összesen húsz, erdélyi és magyarországi pálinkabíráló tiszte volt megítélni a pálinkák tulajdonságait, ízét, aromáját, tisztaságát, minden tételt öten kóstoltak, ha nem jutottak konszenzusra, a csúcsbírákhoz került a minta. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy minden beküldő nagyon részletes leírást, jellemzést kapjon a termékről. Kihívást jelentett a péntek délutántól vasárnap délig folyó munka feszített tempója, mint ahogy a verseny egészét is rövid idő alatt kellett tető alá hozni, ezen talán még változtatni is lehetne jövőre, vélekedett a megkérdezett, aki szerint viszont minden egyéb körülmény ideális volt, és minden zsűritag nagyon pozitív benyomásokkal maradt a szervezést illetően, ami a háttércsapat munkáját is dicséri.

A november 25-i díjátadóig hátralevő szűk három hétben még sok munka van, hiszen a színvonalas versenyt egy hasonló gálaműsorral szeretnék lezárni a szervezők. János András Előd úgy véli, nagyon sok szép tétel ment át a kezükön, az erdélyi pálinkafőzés jó irányba halad, de még ezután is csiszolódni fog, a jövőben hagyománnyá és még rangosabbá szeretnék tenni a versenyt. Remélhetően minél többen magukévá teszik azt a szemléletet, hogy a pálinkafogyasztásban nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség, annak kellene örömöt jelentenie, ha egy párlat megillatozásakor a gyümölcs üdesége, netán a gyermekkorból a nagymama sütijének emléke köszön ránk.

A díjkiosztóra minden pálinkafőzőt, mintát beküldő személyt várnak, jó alkalom lesz ez a tapasztalatcserére, beszélgetésre. 

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 8., 20:14
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Gazdagék versenybe szàlltak!😁
  Falun kérdezi a turista, h itt hol főznek pálinkát?! Az öreg székely válaszolt: látja ott a templomot?! Na ott nem, a többi háznál igen!!!🤣🤣🤣
  Cigány is az ő lovát dicséri!!! Ahány cefre, annyi féle. Ahány főzde annyi féle! 30-40 lejért értékesítve, jövedelmező biznisz! Ezek a menők 1 pohárral adnának érte!🤣🤣🤣