Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lisznyóban ezután méltón búcsúztathatják az elhunytakat

Lisznyóban ezután méltón búcsúztathatják az elhunytakat Kovászna megye

Nem ad okot hangos örvendezésre, mert a halál közelsége mindenki számára félelmetes, az Uzon községhez tartozó Lisznyóban mégis megünnepelték vasárnap az új ravatalozóház elkészültét. Ez egy újabb fontos mérföldkő a falu fejlődésében, mely az utóbbi években látványosan felgyorsult.

Hirdetés
Hirdetés

A lisznyói ravatalozó a község harmadik, saját költségvetésből elkészült hasonló építménye, a közelmúltban épült meg ugyanis az uzoni és a szentivánlaborfalvi halottasház is. Mindegyiket felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül, ingyenesen használhatják a helybéliek.

A ravatalozóépítés egy hosszasabb helyi fejlesztési folyamat legújabb mérföldköve, korábban ugyanis már megújult a település úthálózata, kiépült a víz- és csatornahálózat, folyamatban van a gáz bevezetése. Felújították a kultúrházat, hamarosan elkészül a még kivitelezés alatt álló szociális központ épülete is, az elmúlt hetekben pedig önkormányzati finanszírozással elkészült egy új gyermekpark is a faluban.

Mint az átadást megelőző ünnepi istentiszteleten Gál Adél református lelkész mondta, a ravatalozóház méltóvá teszi a halál érkezését, méltóvá az emlékezést és a gyászt, egy kicsit egyszerűsíti az elválást. Minden múlandó, emelte ki, „végesek a találkozásaink, a kapcsolataink, vége lesz az erőnek, a futásnak”, de addig úgy kell élni, hogy az ember ne a megbánás könnyeit hullassa halála napján. Igehirdetését ezzel zárta: „Élj!”

Fotó: Bodor Tünde

Az istentiszteletről a ravatalozóházhoz vonultak a helybeliek. A Magyar-hegyen, a temető mellett hosszadalmas tereprendezés volt szükséges ahhoz, hogy a domb oldalában egy akkora sík helyet képezzenek ki, ahol elfért a Zágoni Aladár által megtervezett ravatalozó. Utat is kellett építeni, odavezetni az áramot, közvilágítást – részletezte az előzményeket Bordás Enikő polgármester.

Ám a ravatalozó története sokkal korábban kezdődött, még Ráduly István polgármester idejében, az első lépéseket ugyanis a presbiterek javaslatára ő tette meg a lisznyói ravatalozó létrehozása érdekében. Akkor, a 2010-es évek közepén még Derzsi György, azóta nyugalmazott lelkész szolgált a helyi közösségben, ő telekkönyvezte a területet a református egyház részére, amit majd utódja, Gál Adél adott át az önkormányzatnak, hogy az megvalósíthassa a beruházást. Az építkezés 2022 őszén kezdődött, múlt év végére befejeződött, de az infrastruktúrán még idén is kellett dolgozni.

Fotó: Bodor Tünde

Ráduly István volt polgármester, jelenlegi háromszéki kormánybiztos az átadáson arról a mindenki által megválaszolandó kérdésről elmélkedett, hogy „milyen szerepet játszunk itt a földön, mit hagyunk az utókornak?”. Hangsúlyozta: „amit őseinktől örököltünk, a kitartást, küzdelmet, reményt, tovább kell vinnünk, gyermekeinket pedig úgy kell nevelni, soha ne feledjék, hogy ez a föld a miénk.”

A falu nyugalmazott lelkésze, Derzsi György elmondta, szolgálata 33 éve alatt egyetlenegy olyan év volt, amikor nem kellett senkit a temetőbe kísérnie, de összesen több mint 200-szor tette meg ezt az utat. A sok könny és búcsú láttán most azt az üzenetet nyomatékosította a jelenlevőknek, hogy „amíg élünk, tiszteljük egymást, fogjuk meg egymás kezét, emeljük fel egymást, mert túl rövid a földi lét”.
Szőcs Béla uzoni katolikus plébános a ravatalozótól nyíló pazar kilátásra utalva mondta: „Az Isten, aki ilyen csodálatos világot teremtett, nem ítél, irgalmaz, megbocsát és örökre szeretni fog,”

A község három felekezetét képviselő papok megáldották az építményt. Fotó: Bodor Tünde

Az ünnepi beszédeket követően a jelenlevő lelkészek megáldották a létesítményt, majd megtörtént a szalagvágás és az ünnepség a közösen elmondott Miatyánkkal zárult. A ravatalozót a résztvevők belülről is megtekinthették, végül pedig a helyi református nőszövetségnek köszönhetően kis szeretetvendégségen is részt vehettek.

„A valamivel több mint 400 lakosú faluban az a legértékelendőbb, hogy van érdeklődés és igény a lakosság részéről a közösségi életre, a hagyományápolásra, az itt élők aktívan vesznek részt minden helyi eseményen, múzeumot és könyvtárat szeretnének létesíteni és folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hagyományokat ápolva és továbbadva minél több rendezvényt szervezzenek meg minden korosztály számára”–  hangsúlyozta Bordás Enikő polgármester.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások