Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lépnek a szemét-ügyben és aszfaltoznak is Bálványoson

Lépnek a szemét-ügyben és aszfaltoznak is Bálványoson Kovászna megye

Régóta fennálló problémát orvosolnak, ugyanakkor nagy összegű korszerűsítésnek néznek elébe a Torjához tartozó Bálványosfürdőn. A polgármester szerint a telepen medvebiztos szeméttárolókkal vágnak neki a nyárnak, valamint aszfaltréteggel borítják a hétvégi házakhoz vezető utat. A községközpont is jelentős beruházások előtt áll.

Hirdetés
Hirdetés

Nem csak a felső-háromszékiek, hanem a távolabbról érkező vendégek közkedvelt nyaralóhelye is a Kézdivásárhelytől nagyjából húsz kilométerre fekvő Bálványosfürdő. A településen számos hétvégi ház és vendéglátóegység fogadja az érkezőket, a házak zöméhez vezető út azonban évről évre göröngyösebb. Az Anghel Saligny-programban nyert pénzzel idén azonban nekilátnak az aszfaltozásnak Bálványoson, a torjai négyes utcában és annak hídján is.

Kívül-belül találni szemetet a mostani tárolónál. Fotó: Tuchilus Alex

Van, aki kifogásolja, más örül

A projektet jelző táblát látva több nyaralótulajdonosban is kérdések merültek fel a korszerűsítést illetően. Többen jelezték, hogy az aszfalt tájidegen lesz a bálványosi környezetben, Daragus Attila polgármester szerint viszont ez a kérdés relatív. Mint mondta, a munkálatokat a szabványoknak megfelelően végzik, a táj milyensége ugyanakkor a házak ápoltságától, az udvarok rendezettségétől is függ.

A községvezető szempontjában fontosabb, hogy az út könnyen járható legyen, és hogy az út menti házakat ne árassza el a por minden autó elhaladásakor. Úgy véli, sokan vártak már erre a lépésre, az aszfaltozásra, amelyre négy millió lejt sikerült lehívni a fejlesztési minisztériumtól.

Egykor még ajtó zárta az Ibolya-forrás melletti építményt. Fotó: Tuchilus Alex

Ha szemét van, medve is

A kérdésre, hogy az elmúlt időkben Bálványoson okozott-e komolyabb kárt a medve, a polgármester nemleges választ adott. Ugyan volt időszak – ezelőtt két-három évvel – amikor szeméttárolókat, nyaralókat, autókat rongáltak a vadak, de mostanság kevésbé látni, inkább a falut közelítik meg, a gazdaságokhoz járnak be.

Bálványoson általában a hulladéktárolók környékén jelennek meg, itt keresve élelmet, de a villanypásztorral körbekerített házakat, panziókat már nem bolygatják. A településen és a hozzá vezető út menti borvízforrásnál összesen három önkormányzat által elhelyezett tároló van, mostanra mindegyiküket megrongálták a medvék. Daragus Attila a széttört, ezzel együtt funkciójukat vesztett tárolókkal kapcsolatban elmondta, hogy a szükséges anyagokat megrendelték, rövidesen nekilátnak a magasításnak, betonnal való megerősítésnek.

Nem sokáig állnak már üresen a medvebiztos tárolók. Fotó: Tuchilus Alex

Ugyanakkor három napelemmel működő, villanypásztorral körbevett hulladéktárolót is találni a településen, kettőt rögtön a szétrongált társaik mellett, lakatra zárva. Az építményeket a Vinca Minor Egyesület hozta létre a községháza segítségével 2021-ben, de az idei évig kihasználatlanok voltak. A polgármester ehhez hozzáfűzte: a már meglévő konténerek újítása nem végleges megoldás, nyáron a villanykerítéssel körbevett tárolókba helyezik át a kukákat, hogy biztosan ne férjenek hozzá a vadak.

Tartalmas év Torján

Az idei évi terveket illetően Daragus Attila a községben történő fejlesztésekről is beszámolt. Az Anghel-Saligny kormányprogramban megnyert pályázatok egyike a bálványosi, a másik azonban a torjai utak felújítására vonatkozik. Mint mondta, a pályázattal ugyan nem sikerül mindent lefedni, de a nagyobb részeken biztosan aszfaltoznak, például a Volál falurészen, amely így összekötődik a korábban korszerűsített Karatna résszel. Ugyanakkor Felsőtorja egy útszakaszán, valamint Csikafalva és Csorbaszeg falurészen is aszfalt lesz. Összesen hét kilométeren zajlik majd a munka, a pályázattal erre kilenc millió lejt nyertek.

A Volál falurészen is aszfalt váltja a port. Fotó: Tuchilus Alex

Nagyobb horderejű munkálat lesz a község egész területét lefedő gázhálózatbővítés, amelyet összehangolnak az utak javításával is. Jelenleg az építkezési engedélyeket rendezik, idén ennek a projektnek is hozzáfognak. Kiemelte, hogy a rácsatlakoztatás is része a 12 millió lej értékű pályázatnak, így a lakóknak nem kell több ezer lejt fizetniük erre. Közbeszerzés alatt áll továbbá a polgármesteri hivatal és kultúrotthon közös épületének felújítási projektje. Többször is javították, szépítették már, most azonban szigetelésre, teljeskörű újításra kerül sor.

Tovább szépítik a községházát és kultúrotthont befogadó épületet. Fotó: Tuchilus Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások