Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közel százhúszmillióból gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen

Közel százhúszmillióból gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen Kovászna megye

A keddi kézdivásárhelyi tanácsülés napirendjén szereplő több, mint kéttucatnyi határozattervezet közül a legfontosabb a város költségvetésének elfogadása volt.

Az EMSZ távol maradt képviselői e-mailben küldték el a határozattervezeteket jóváhagyó szavazataikat, osztotta meg lapunkkal Bokor Tibor céhes városi polgármester, a többséget képviselő RMDSZ-es tanácsosok pedig rábólintottak az elöljáró, Szilveszter Szabolcs alpolgármester és Szigethy Kálmán tanácsos által előterjesztett határozattervezetekre. A városatyák egyebek mellett jóváhagyták a Gosp Com és a Kézdivásárhelyi Ipari Parkok Kft.-k idei költségvetését, elfogadtak több utca telekkönyvezésére vonatkozó kataszteri dokumentációt, jóváhagyták a municípium szociális szolgáltatásaira vonatkozó éves tervet és a közhasznú munkálatok idei tervét, illetve a municípium 2022-es, 6,5 millió lejre rugó költségvetési többletének felhasználását az idei évben.

A tanács utolsó határozattervezetként tárgyalta a város idei költségvetésének jóváhagyását. A polgármester ismertetőjében kiemelte, 119.430.370 lejből gazdálkodhat idén a céhes város, melynek 40 százalékát (48.106.820 lej) működésre, 60 százalékát (71.323.550 lej) pedig fejlesztésre fordítanák. „Megjegyezném, a helyi adókból összegyűjtött összeg körülbelül 8,2millió, míg a település költségvetése majdnem 120 millióra lejre rúg. A lakosság által befizetett adó az összköltségvetés mintegy 6 százalékát teszi ki, 94 százalék más forrásokból származik, legnagyobb része uniós pályázatokból” – hangsúlyozta. A bevételek a következőképpen oszlanak meg: saját bevétel 39,16 millió lej, uniós forrásból 44,13 millió, az államtól 29,63 millió lej származik, ehhez adódik hozzá a korábban említett 6,5 millió lejes megtakarítás.

Ami a kiadásokat illeti, az önkormányzat működésére 8,7 millió, banki hitelek és költségek visszafizetésére 800 ezer, a helyi rendőrség működésére 1,59 millió, oktatásra 29,6 millió lejt fordítanak. „Utóbbi összeg azért ilyen magas, mert nagyon sok beruházást tartalmaz. Ugyanez a helyzet a municípium kórház esetében, ahol a 8,7 millió lejből működésre mindössze 1,7 millió lej megy” – jegyezte meg. Más, általános jellegű közszolgáltatásokra 32,3 millió lejt, szociális kiadásokra 6,9 millió, fejlesztésekre, szolgáltatásokra 14,7 millió, környezetvédelemre 5,1 millió, erdő- és legelőgazdálkodásra 787 ezer, úthálózatokra 9, 1 millió, míg turizmusra 49.500 lejt fordítanának.

Végezetül, az említett uniós pályázatok jelentőségét hangsúlyozva az elöljáró megjegyezte, jelenleg harmincötnél tartanak. „Korábban 4–5 pályázatról beszéltünk. A mostani harmincötből 21 aláírt szerződésünk van, további nyolcat jóváhagytak és várjuk a szerződések aláírását. Öt esetben a pályázatok elbírálására várunk, egy esetben pedig a pályázat dokumentációját állítjuk össze” – összegzett az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 1., 11:10
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Azert van kulombseg a GAZDALKODAS es a GARAZDALKODAS kozott!Miert sozzak a piskotaval burkolt jardakat?Csak hogy ket evenkent keljen cserelni???A tavalyi evre mennyi hasznot hozott a varosnak az ”ipari park/parkok?Igaz hogy 30000 lejbe kerul a # KEZDI egyszeri ”szine valtozasa???

 • User
  Dátum: 2023. február 2., 7:13
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Gazdálkodhatnak mivel a 15% adó emelés, nálam 40% – lett, nem tudom ki/kik számoltak ki, de érdekes minden esetre, még jart így valaki?
  Osztan kíváncsi leszek, hogy el ismerike majd a tévedésüket!