Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kisrégiós tömegközlekedéssel csökkentenék a zsúfoltságot Sepsiszentgyörgy környékén

Kisrégiós tömegközlekedéssel csökkentenék a zsúfoltságot Sepsiszentgyörgy környékén Kovászna megye

Új társulási szerződést hagyott jóvá a sepsiszentgyörgyi képviselő-testület annak érdekében, hogy a megyeszékhely és a környező települések tömegközlekedését metropolisz-övezeti formában oldják meg.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy és a környező tizenkét település – Réty, Uzon, Kökös, Illyefalva, Árkos, Sepsikőröspatak, Gidófalva, Mikóújfalu, Bodok, Málnás, Sepsibükszád és Maksa község – ugyan már 2022-ben „egyesült” a Sepsi Metropolisz Közösségfejlesztő Egyesületben, de a vonatkozó jogszabályok értelmében a tömegközlekedés megoldása érdekében új társulást kellett létrehozniuk. Ezt hagyta jóvá a sepsiszentgyörgyi képviselő-testület csütörtökön.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester ennek apropóján elmondta, a nemrég elfogadott sepsiszentgyörgyi municípiumi integrált városfejlesztési tervben a tömegközlekedést is kisrégiós alapon kezelték, mivel ez mindenkinek előnyös. A községekben viszonylag fejletlen a tömegközlekedés, ezért sokan ingáznak a városba személyautóval, ez pedig környezeti és parkolási gondokat okoz. Az önkormányzati társulás azonban lehetővé teszi, hogy a települések közösen kössenek szerződést egy olyan szolgáltatásra, amit remélhetőleg szintén a város tulajdonában levő Multitrans céggel oldanának meg, azaz terjesztenének ki kisrégiós szintre. Az Országos Helyreállítási Alapból erre a célra már elnyertek egy támogatást 12 elektromos autóbusz beszerzésére.

Miután mind a tizenhárom önkormányzat elfogadja az egyesülés tényét, illetve az alapító okiratot, a szervezetet bejegyzik a bíróságon. Sepsiszentgyörgy idén 100 ezer lejjel járul hozzá az egyesület működéséhez, míg a többi község 1000-1000 lejjel.
A tanácsi határozat azért került most napirendre, mert a tömegközlekedés kiszervezése előtt egy évvel kell jelezni ezt a szándékot az Európai Unió Hivatalos Közlönyében – magyarázta az alpolgármester.

Ugyanezen a tanácsülésen elfogadták a Sepsi Metropolisz Egyesület tagjai által befizetendő hozzájárulás összegét is, ez Sepsiszentgyörgy esetében egymillió lej, a többi település pedig 1000 lejt fizet be tagsági díjként. Ez az egyesület a továbbiakban szociális kérdésekkel, állatmenhelyek létesítésével és ifjúsági kérdésekkel fog foglalkozni.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. március 1., 15:44
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Sepsiszentgyorgyon csapnivalo a tomegkozlekedes ! Fel orankent jar az 1-es, a tobbi orankent. Kinek van ideje, hogy egy orat varjon egy tomegkozlekedesi eszkozre, mikor egy ora alatt gyalog is odaersz ahova igyakszel elintezni a dolgaidat. Brassonak labvizet sem vihet ez a municipium ! Xar varos, xar vezetoseggel !!!