Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hiányos költségvetéssel, kettős érzésekkel vágtak neki az évnek Erdővidéken

Hiányos költségvetéssel, kettős érzésekkel vágtak neki az évnek Erdővidéken Kovászna megye

Néhol az előző év megtakarítására alapoznak, máshol költségvetés-kiegészítésben bizakodnak a községvezetők Erdővidéken. Bár anyagiakban nem bővelkednek, tervekből azért nincs hiány: több projektet zárhatnak le sikeresen, de jónéhány új pályázattal is előrukkolnak az önkormányzatok. Az idei tervekről Nagyajta, Bölön és Vargyas polgármestereivel beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

Okosan kell gazdálkodnia az önkormányzatnak Nagyajtán, ahol bár meglehetősen sok projektet tűztek ki idénre, előbb a megkezdett munkálatok befejezésére koncentrálnak. Bihari Edömér polgármester megkeresésünkkor elmondta, hogy első lépésben a régi vashíd helyét és környezetét véglegesítik a parkban, ahogyan azt már tavaly is tervezték. A híd monarchikus örökség, és 1901-től egészen a tavalyi évig segítette a községen áthaladók zavartalan átkelését a patakon. Miután a szerkezet megtörött, Kovászna Megye Tanácsa a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) finanszírozásával látott neki a 15,6 millió lej értékű új híd építésének, a régit pedig a polgármester kérésére a községnek ajándékozta, hogy azt ipartörténeti emlékként őrizzék meg.  Az elöljáró szerint a híd rövidesen elnyeri méltó helyét az Ajta-patak által átszelt parkban, ahol megőrzi eredeti funkcióját, hiszen gyalogosátkelésre továbbra is alkalmas lesz a sétálók számára. Az új híd végső aszfaltburkolata tavasszal fog elkészülni.

Nagyajtai polgármesteri hivatal. Fotó: Nagyajta község Facebook-oldala

Ezenkívül be kell fejezni a középajtai játszótér kialakítását, amelyet az előző évi költségvetési szigorítások miatt nem tudtak megvalósítani. „Nagyajtán a tanári épülete, Középajtán az iskola régi épülete is támogatást nyert az Országos Helyreállítási Program (PNNR) részéről, mindkettő a kiviteli terv fázisánál tart. Ha minden jól megy, akkor a munkálatokat jövő évben lehetne elkezdeni” – mondta Bihari Edömér az újabb tervekre vonatkozóan. Ezenkívül a sportélet fellendítsére is hangsúlyt fektetének, mert úgy érzik, hogy igény van rá. Így a középajtai régi iskola udvarán 375 ezer lej értékű multifunkcionális sportpályát építenek, Nagyajtára pedig sporttermet szánnak. „Szükség van rá. A mi fiataljaink Apácára vagy Barótra járnak edzeni, mert erre itt nincs lehetőségük” – fogalmazott.

A költségvetést illetően elmondta, hogy az önkormányzat működése novemberig van biztosítva, hacsak nem változnak a költségek. A beruházásokra többnyire sikerült félretenni az előző évekből, a PNRR-s projektekre viszont valószínűleg hitelt kell felvenniük.

Ennél jóval borúlátóbb Bölön polgármestere, Ferencz Zoltán, aki szerint a 2024-es év „eléggé problémás”, mert idén sem jutott sokkal több pénz az önkormányzatnak, mint tavaly. Mint mondta, már két éve elindították az iskola felújítását, és még közel sincs vége, mert elfogyott rá a keret. A tetőtér  elkészült, viszont a földszint és első emelet változatlan állapotban van. „Próbáltunk forrást szerezni a tanfelügyelőségen és megyei tanácson keresztül, de nem nagyon látom, mikor fog ez sikerülni” – fogalmazott az elöljáró.

Bölöni polgármesteri hivatal. Fotó: Farkas Orsolya

Egy fokkal biztatóbb jel, hogy vízhálózat bővítésére sikerült megnyerni egy 11 millió lejes pályázatot az Anghel Saligny programban, valamint a LEADER-program támogatásával egy műfüves sportpályát is tudnak építeni. Ezekre a közbeszerzést tavasszal indítják el. Pályázatot nyújtottak be továbbá a középületek napelemekkel történő ellátására, ez esetben az energetikai minisztérium pozitív  visszajelzésére várnak. „Szűkölködünk. A közbeszerzéseknél még nem tudjuk biztosan, hogyan fogjuk az önrészeket fedezni. Nehéz lesz az idei év, de reménykedünk a költségvetés-kiegészítésben” – mondta Ferencz Zoltán.

Vargyason eközben zajlik az élet, Imets Lajos polgármester nem büszke túlzottan, de elégedett a jelenlegi helyzettel. „A pályázatok »megszépítik« a költésgvetést. Egyáltalán nincs okunk panaszkodni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az önkormányzat már korábban megtakarított pénzt, hogy felkészüljön minden eshetőségre. Maradt viszont olyan projekt is, amivel nehezen tudnak zöldágra vergődni, a csatornarendszer kiépítésével ugyanis már 2020 októberében kész kellett volna lenniük. Az elöljáró szerint a tervezés és kivitelezés is szerencsétlenül alakult, három tervet állítottak össze az évek során, a szennyvíztisztítónál pedig már több mint három éve várnak az átalakító-rendszer kiépítésére. „Ezért hiába vagyunk készen 95%-ban a munkálatokkal, nem tudjuk elindítani” – részletezte.

Vargyasi polgármesteri hivatal. Fotó: Farkas Orsolya

Már idén sor kerül azonban annak az öt projektnek a kivitelezésére, amelyekre a PNRR keretén belül nyert támogatást a község. Első körben a közbiztonságot segítő térfigyelő kamerarendszert építik ki, 31 kamera felszerelésére és két rendszámfelismerő kamera elhelyezésére a falu be- és kijáratához. Ezenkívül kilenc gépből álló fitneszpark is épül a Selyemkertben, három korszerű okos buszmegállót is létrehoznak, illetve nyolc okospadot helyeznek ki a fiatalok számára. A hatodik, PNRR keretében megnyert pályázattal a vargyasi orvosi szolgálati lakás javítására és energetikai hatékonyságának növelésére is sor fog kerülni hamarosan. Amint megvannak az engedélyek, kezdődhet a munka, de mivel ez hosszabb finanszírozási folyamat része, a felújítást vélhetően 2026 júniusáig fogják befejezni.

Mindezzel még nem ér véget a sor, az Anghel Saligny program keretein belül a mellékutcák felújításának tervei is készen vannak, a telekkönyvezés megtörtént, két engedélyre várnak már csak. „Ez nem azt jelenti, hogy nagyon lehet bővelkedni. De ha az ember előregondolkodik egy-két évre, akkor sok mindent meg lehet valósítani” – tette hozzá Imets Lajos.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük