Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken 25 családorvos vállal szerepet a koronavírus elleni oltáskampányban

Háromszéken 25 családorvos vállal szerepet a koronavírus elleni oltáskampányban Kovászna megye

Huszonöt Kovászna megyei családorvos jelezte eddig, hogy részt kíván venni a lakosság koronavírus elleni beoltásában – közölte kedden a megyei közegészségügyi igazgatóság.

Hirdetés
Hirdetés

Ágoston László, az intézmény vezetője elmondta, városi és falusi környezetben egyaránt vannak jelentkezők, így jövő hét elején, az ortodox húsvétot követően, elkezdődhet a vakcinák beadása a rendelőkben. Hozzátette: kezdetben a Johnson & Johnson oltóanyagát fogják alkalmazni, mivel abból csak egyetlen adag szükséges, így elég lesz egyszer felkeresni a családorvost.

Ágoston arra kéri a lakosságot, hogy minél többen igényeljék háziorvosuknál az oltást, mivel úgy látják, egyes orvosok azért nem szívesen jelentkeznek, mert attól tartanak, hogy kell jelentkező hiányában nyakukon maradnak a vakcinák. „Úgy gondoljuk, hogy ha lenne igény a lakosság részéről, akkor a részt venni kívánó orvosok száma jelentősen nőne” – fogalmazott.

Mozgó csapat oltja be a mozgásképtelen személyeket

A közegészségügyi igazgatóság vezetője arról is beszámolt, hogy májustól kezdődően egy mozgó csapat fogja immunizálni az oltást igénylő, viszont otthonukat elhagyni nem tudó személyeket.

Ágoston László közölte, a mozgásképtelen személyeknek a családorvosukon keresztül igényelhetik, hogy a mozgó csapat felkeresse őket otthonukban. 

Hozzátette: a beoltott személyek számának növelése érdekében hajlandóak lennének cégek székhelyén is oltóközpontokat létrehozni, ha erre igény mutatkozik. Ezekben az illető vállalatok személyzetét, illetve azok családtagjait immunizálnák.

A Kovászna megyében működő hét oltóközpontban napi 1260 személy beoltására van kapacitás, Ágoston elmondása szerint azonban naponta csak 800-900 igénylő van.

„Az, hogy már nincsenek emberek a várólistán, az oltáskampány jól szervezettségére utal”

Csupán négy személy szerepel már az oltási várólistákon Kovászna megyében, olyan körülmények között, hogy közel 5500 szabad hely van a megye oltóközpontjaiban. Ágoston László szerint ez egy pozitívum, amely az immunizálási kampány hatékonyságát mutatja.

Az intézményvezető tájékoztatása szerint keddig a megyében 42.401 személyt oltottak be, ami a lakosság 18 százalékának felel meg, 13.874-an pedig már a második dózist is megkapták.

Ágoston elmondta, nincsenek pontos adataik arra vonatkozóan, hogy a beoltott személyek közül konkrétan hányan Kovászna megyeiek, azonban a megye központjaiban jelentős számú igénylő volt más megyékből is. „Azzal vádoltak, hogy nincsen elegendő oltóközpont, hogy nincsenek szabad helyek, viszont az igazság az, hogy a központok megnyitáskor napokig kihasználatlanok voltak, majd az üres helyeket elfoglalták a más megyékből érkezők. A lényeg, hogy a lakosság minél nagyobb hányada be legyen oltva, mindegy, hogy hol. Valószínűleg a mi megyénkben élők között is voltak olyanok, akik máshol adatták be a vakcinát” – fejtette ki.

Hozzátette: azon személyek többsége, akik be akarták oltatni magukat, már megtették ezt, viszont még sok a határozatlan, vagy az oltást elutasító személy. „Nem számít, hogy hányan vannak vagy nincsenek a várólistákon, az a fontos, hogy aki be akarja oltatni magát, az akkor, ott és azzal teheti meg, amivel akarja” – mondta el Ágoston László.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások