Felhívás!

Francia pityókával?

Francia pityókával? Kovászna megye

A szabad vámpolitikának nem csak hátrányai, de előnyei is vannak, hisz leegyszerűsített exportlehetőségek állnak a gazdák előtt, amit nem használnak ki kellőképpen – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint ezek az előnyök „főleg elméletben” léteznek. 

Winkler azt nyilatkozta Phil Hogan, az Európai Bizottság régi-új agrárbiztosának meghallgatását követően, hogy „túl kevés szó esik” arról, hogy nem csak az uniós tagországokból lehet Romániába importálni agrártermékeket, hanem fordítva is, a romániai gazdák is vámmentesen exportálhatnak az Unió bármelyik államába, ám ezzel a lehetőséggel nem élnek kellőképpen.

Könczei Csaba szerint „az elmélet hibátlan”, csak a gyakorlat más.

– Winkler Gyulának természetesen igaza van – elméletben. A gond az, hogy a Romániában terjeszkedő nyugat-európai áruházláncok még akkor is a saját tulajdonosi körükhöz közelálló csoporttól vásárolják például a krumplit, ha az nem olcsóbb, mint a helyi termelőé. Tehát a francia üzletlánc inkább végighurcolja a fél Európán a francia pityókát, és lemond haszna egy részéről, mintsem, hogy ugyanannyiért megvegye a helyi termelőtől. Persze, van az az alacsony ár, amiért eltekintene ettől, de azt nem olyan könnyű tartani. Fordítva nincs meg ez a struktúra. Nincs Franciaországban, de még a szomszédos országokban sem az a romániai kereskedelmi hálózat, amely előnyben részesítse a romániai krumplit. Ilyen egyszerű – magyarázza az igazgató.

Könczei hozzátette: mindennek ellenére van olyan háromszéki gazda, aki exportált krumplit, igaz, nem túl nagy mennyiségben, Magyarországra, Bulgáriába, de Lengyelországba és Hollandiába is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások