Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Francia pityókával?

Francia pityókával? Kovászna megye

A szabad vámpolitikának nem csak hátrányai, de előnyei is vannak, hisz leegyszerűsített exportlehetőségek állnak a gazdák előtt, amit nem használnak ki kellőképpen – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint ezek az előnyök „főleg elméletben” léteznek. 

Hirdetés
Hirdetés

Winkler azt nyilatkozta Phil Hogan, az Európai Bizottság régi-új agrárbiztosának meghallgatását követően, hogy „túl kevés szó esik” arról, hogy nem csak az uniós tagországokból lehet Romániába importálni agrártermékeket, hanem fordítva is, a romániai gazdák is vámmentesen exportálhatnak az Unió bármelyik államába, ám ezzel a lehetőséggel nem élnek kellőképpen.

Könczei Csaba szerint „az elmélet hibátlan”, csak a gyakorlat más.

– Winkler Gyulának természetesen igaza van – elméletben. A gond az, hogy a Romániában terjeszkedő nyugat-európai áruházláncok még akkor is a saját tulajdonosi körükhöz közelálló csoporttól vásárolják például a krumplit, ha az nem olcsóbb, mint a helyi termelőé. Tehát a francia üzletlánc inkább végighurcolja a fél Európán a francia pityókát, és lemond haszna egy részéről, mintsem, hogy ugyanannyiért megvegye a helyi termelőtől. Persze, van az az alacsony ár, amiért eltekintene ettől, de azt nem olyan könnyű tartani. Fordítva nincs meg ez a struktúra. Nincs Franciaországban, de még a szomszédos országokban sem az a romániai kereskedelmi hálózat, amely előnyben részesítse a romániai krumplit. Ilyen egyszerű – magyarázza az igazgató.

Könczei hozzátette: mindennek ellenére van olyan háromszéki gazda, aki exportált krumplit, igaz, nem túl nagy mennyiségben, Magyarországra, Bulgáriába, de Lengyelországba és Hollandiába is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások