Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Folytatják a közvilágítás korszerűsítését Kézdivásárhelyen

Folytatják a közvilágítás korszerűsítését Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Rövidesen elkezdődik a közvilágítás korszerűsítésének második szakasza Kézdivásárhelyen. A beruházás során több mint ezer hagyományos világítótestet cserélnek LED-esre, és a teljes rendszert távfelügyelettel működtetik majd.

Hirdetés
Hirdetés

A céhes városban a közvilágítás modernizációja 2022 őszén kezdődött el, akkor 604 izzót cseréltek ki, ami a teljes hálózat mintegy 35 százalékát jelentette. A fejlesztés nem csupán az utcák megvilágítását javította, de energiatakarékosság szempontjából is jelentős előrelépést jelentett a korábban használt, többségükben halogéntechnológiás lámpatestekhez képest.

Az önkormányzati képviselő-testület időközben egy újabb pályázat benyújtásáról döntött, amelyet a környezetvédelmi minisztérium pozitívan bírált el, így 2023 elején a városvezetés finanszírozási szerződést írt alá a közvilágítási rendszer fennmaradó részének korszerűsítése érdekében. A projekt keretében 1051 meglévő lámpatestet cserélnek ki Kézdivásárhelyen, valamint a hozzá tartozó településeken (Sárfalva, Szászfalu, Nyujtód), ugyanakkor 42 új világítótestet is felszerelnek. A Környezetvédelmi Alap által finanszírozott projekt összértéke 3 678 919 lej, ebből a város önrésze 15 százalék.

Szilveszter Szabolcs alpolgármester lapunk érdeklődésére elmondta, a közbeszerzés lezajlott, aláírták a szerződést a kivitelezővel, így rövidesen elkezdődhet az alacsony fogyasztású égők felszerelése. „Beszerzés alatt vannak a közvilágítási elemek, azt követően a cég nekilát a felszerelésüknek a város azon pontjain, ahol korábban nem voltak lecserélve a világítótestek. A munkálatot a nyár végéig kell befejezniük” – magyarázta.

Az elöljáró kiemelte, a beruházás végeztével a város teljes – mintegy 1700 elemből álló – közvilágítási rendszere távfelügyelettel lesz vezérelhető, az intelligens megoldásnak köszönhetően valós időben tudják majd követni a hálózat működését, fogyasztását, illetve értesítést kapnak az esetleges hibákról is.

Egy korábbi tájékoztatás szerint a kézdivásárhelyi önkormányzat célja a hálózati fogyasztás évi 130 ezer kWh-ra való csökkentése, ami 63 százalékos megtakarítást jelentene a felújítást megelőző értékhez képest. Korábban a 67 kilométer hosszúságú hálózat mintegy 360 ezer kilowattóra áramot fogyasztott évente, így a korszerűsítést követően a város jelentős összeget spórolhat meg.

Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük