Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Együtt döntsünk!

Együtt döntsünk! Kovászna megye

A Háromszéki Képviselők Tanácsa döntése nyomán még nyáron indult az a Háromszék 2030 névvel illetett lakossági konzultáció, melynek célja a 2030-ig szóló megyei fejlesztési tervek megalapozása, illetve a jövő évi magyarországi választásokra készülvén a kettős állampolgársággal rendelkezők számának, az ennek megszerzésére vonatkozó szándéknak a felmérése. Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szeptember 30-án az RMDSZ-székházban tartott sajtótájékoztatón beszélt a részletekről.

Egy sok kérdést tartalmazó, több területre rákérdező kérdőív kitöltésére kérik fel a lakosságot: 10–15 percet rászánva mondjanak véleményt életminőségükről, szociális helyzetükről. Régiófejlesztést és társadalomszervezést érintő kérdések is vannak, a megyei tanácselnök szerint a jövő évi költségvetés tervezésekor ezek az elvárások már beépülhetnek a büdzsébe.

Hirdetés
Hirdetés

A nyár óta már 4400 személy kitöltötte a kérdőívet, elsősorban Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, de Gelence és Mikóújfalu többszáz lakosa is nyilatkozott, Csernátonban, Esztelneken és Zágonban is megkezdődött a konzultáció. Késő őszig 50 ezer családhoz szeretne az RMDSZ háromszéki területi szervezete eljutni, már jövő héten elindulnak a kérdőívezők Sepsiszék, Kézdiszék további településein, de Orbaiszéken és Erdővidéken is. December elején már értékelhető részeredményekre számítanak. Mindaddig azonban a területi szervezet várja olyan önkéntesek jelentkezését, akik be tudnak segíteni a munkába, mert azok a fiatalok, akikre eddig számíthattak, az iskola, egyetem megkezdődésével kiestek a munkából.

„Olyan országban élünk, amelyet nagyon nehéz kormányozni, pedig nagy szükség van azokra a közpolitikai döntésekre, amelyek segítik Romániát, hogy legalább megközelítse az EU-s alsó középszintet. Ugyanakkor, mivel az erdélyi magyar emberek 63 százaléka az önkormányzati választások után olyan településen él, ahol a polgármester magyar nemzetiségű, illetve a négy megyei önkormányzati elnökünk másfél milliós lakosságot irányít, úgy gondolom, hogy az önkormányzatainkat kell megerősítenünk” – mondta Antal Árpád polgármester. Ő is kiemelte, hogy hosszú távon kell tervezni, nem mandátumokban gondolkodni, hanem nemzedékekben, most pedig itt a lehetőség, hogy mindenki beleszóljon az alakuló város- és megyefejlesztési stratégiákba.

Ami a magyar állampolgárságot illeti, „nemzetpolitikai szempontból fontos, hogy a magyarság vegyen részt a nemzetegyesítési projektben, amelyet Budapest tizenegy éve elindított” – fogalmazott Antal. Az elhangzottak szerint a magyar állampolgárság megszerzésében célirányos segítséget tudnak nyújtani a különböző településekre való kiszállások alkalmával.

– Fontos a visszajelzés a közpolitikai döntésekhez: ha jó az irány, erősítsenek meg minket, ha úgy gondolják, máshová kell a hangsúlyokat helyezni, gyakoroljanak építő kritikát – fordult felhívással a háromszékiekhez Antal.

–A konzultáció a jó döntések, az emberek érdekében van. Van valami különleges abban, ha együtt tudunk jó döntéseket hozni – zárta mondandóját Tamás Sándor, az RMDSZ területi szervezetének elnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
   • User
    Dátum: 2021. október 2., 14:26
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Vannak pozitiv dolgok amik történtek az utolso 30 evben ,de sajnos nagyon keves , szelelyfold nagyon messze áll a jólét fogalnatol . Az utobbi 30 evben a politikusaink lehet akartak tenni erte de valamiért ,nem sikerult .

 • User
  Dátum: 2021. október 1., 21:40
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mélyen tisztelt Főnökúrak(azok akik a háttérben vannak😎) Ezek itt a maszkos képen „csak” a végrehajtók! Van igazam?!
  Elég ügyeskén húzogatják a szálakat! Nincs olyan állami intézmény ahol nem az ők embereik vannak! Magáncégekből meg amelyik a csap alá feküdt mind az udemeráj cumisüvegéből táplálkozik, cserébe duzzasztja pár dörzsölt maffiózó vagyonát!
  Kész tragikomédia, ahogy a városi/falusi iskolák bársonyszékjeiből igazi bárókat, bárónékat fosztottak meg kiváltságaiktól! Helyükbe, legtöbb esetben irányíthatóbb senkiháziakat biggyesztettek, szinte feltünés nélkül! Pár év és a püspököt is a tulipán színeiből választják be!😁😂🤣
  Hídak, utak?! Hova? Meddig!😁😂🤣

 • User
  Dátum: 2021. október 1., 21:18
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Építő kritika?! 1 hónapig húzzák ki minimálbérből! Ragozzam?! 1-2gyereket tartson el! Vigye oviba/bölcsibe! Vegyen bérletet egy kb 10-15 km es távolságra! Keresse fel orvosát egy krónikus betegséget színlelve, vagy segítsen hiánycikknek számító gyógyszer beszerzésén! Vásárolhatna egy kevés fát télire😁 dúrva?! Gáz, villanyszámla, víz ami nincs?! Ha még valamit kihagytam sajnálom! Magukat elkapta a ló! Hajrá, csak így tovább! Mindent jól csinálnak, amíg nem vonulunk többen utcára, meg kell tegyük mindannyiunkért!!!!!

 • User
  Dátum: 2021. október 4., 19:39
  ÉRTÉKELÉS: 6

  EGYUTT??? Ezt kikre ertik? Arra a par tiz csaladra akik konyekig-nyakig vannak a zsirosbodonbe es elnek mint hal a vizbe! Mert a a megye lakossaganak TOBBSEGE labdaba se rughat SOHA! Negy evenkent ujra es ujra OSSZEFOGASRA szollitanak es elhitetik hogy szamit a szavazatunk!De nem a szavazat szamit hanem akik szamoljak.Olyan szemelyekkel akik az elmult 30 evbe a megyebol se jartak ki-es ilyenek sokan vannak,sajnos-meg ellehet hitetni barmit.De ki kell mozdulni legalabb Brassoig,Szebenig,Aradig es lattni a fejlodest az epitkezest .Sajnos hogy mi ITT egy modern? huberi rendszer szenvedo alanyai vagyunk.Mar azok akik nem fernek a zsiros bodon melle vagy nem vettek a vandorbotot a kezukbe……..