Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy tízes dolgozat a próba-képességvizsgán, az is magyarból

Egy tízes dolgozat a próba-képességvizsgán, az is magyarból Kovászna megye

Kovászna megyében 1685 nyolcadikos diák vett részt a február 5–7. között szervezett próba-képességvizsgán, 169-en hiányoztak. A jegyek ismeretében az szűrhető le, hogy románból és matematikából gyengébben, magyarból jobban teljesítettek, mint tavaly ilyenkor.

Idén a dolgozatokat országszerte a digitális platform segítségével javították, Kovászna megyében összesen 237 tanár közreműködésével: 89-en közülük a diákok románnyelv-ismereteit mérték fel, 86-on a matematikát és 66-on a magyart. A romántanárok 7101 dolgozatot néztek át (más megyei diákokét is), egy főre tehát majdnem 80 dolgozat jutott, a matematikatanárok 4956-ot, tehát mindegyikük 60-at, a magyar nyelv- és irodalomtanárok pedig összesen 3415 dolgozatot javítottak, fejenként tehát 52-t, ami összesen 15 475 felmérést jelent. Az összes javított dolgozat között egyetlen egyet értékeltek tízesre, azt is magyar nyelvből – tudtuk meg a Kovászna megyei tanfelügyelőség közleményéből. A tantárgyankénti eredményeket nézve románból 46 százalékos az 5-ös feletti eredmények aránya, magyarból közel 85 százalékos (azaz 5 százalékos javulás észlelhető 2023-hoz képest), míg matematikából a diákok alig több mint harmada (35,18 százalék) írt átmenő jeggyel értékelt dolgozatot. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 26., 10:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Gondolom hogy ezekert az eredmenyekert csak a gyerekek es a szulok a hibasak, ugye tanugyesek !
  De semmi gond lehet menni maganorara jol jon egy kis potlas az alacsony 4000-5000 lejes fizetes melle !

 • User
  Dátum: 2024. február 26., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 18

  A tanár a ,,kliens anyagából” dolgozik!,, Nem hülyül meg egyik évről a másikra. Csak vannak gyerekek, akik hajlandóak tanulni és olyanok, akik nem.Ilyen egyszerű az egész. Általában a habzó szájú szülőnek is nagy gondot jelentett anno az iskola. Tanulásra való hajlam, képesség, ne adj Isten genetikai állomány-kimondtam a szörnyű szókapcsolatot. A magánórával hogyan lehet magyarázni azt, hogy az osztály szorgalmas, órán odafigyelő diákjainak magánóra nélkül is mind sikerült a próbavizsga, a többi mobiltelefonjáték-függőnek magánórával sem?Tudjuk, hogy frusztráló és rossz érzés, hogy ebben az istentelen pénzvilágban minden megvásárolható, de tanulni úgyis kell és észt vásárolni nem lehet. Jöhetnek a mínuszok

 • User
  Dátum: 2024. február 26., 19:24
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Minden tanar kritizalasnal beugrik a tanarhad es minuszol.Pedig ugy van, ugy elnek, mint hal a vizben, ket tanar vagy ket allami alkalmazott egy csaladban nyugati szinten ela romaniai allapotokban. Ja es ne gondold, hogy nagy szukseg van mar a maganorakra, a nagy fizetes melle mar nem sokan tartanak maganorat, minek pazarolja az idejet , ha ugyis megvan a betennivalo falat. 🙂

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 0:30
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Egy szó mint 100.
  Nem a víz a hülye,ha a kacsa nem tud úszni…
  Kedves tanárok, önök jelen helyzetben a kacsák.
  Valamikor,és nem is olyan régen,az volt a nagy szó és „szégyen” ha az egész városból (Kézdi) 3!!! Azaz, Három!! Diáknak nem sikerült az érettségi…a többinek,mind sikerült. Hja és jelzem,akkor már voltak mobilok,nem okosak,de voltak.

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 7:25
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Savanyu a szolo mi? Lehet, h kellett volna tanulni, s tenni azert h ne a konfekciobol a gep mellol kelljen kommentalgatni, s jobb fizetessel elni. Ne csak az orvosokat, tanarokat, allami alkalmazottakat szidni s irigyelni…

  • User
   Dátum: 2024. február 28., 13:53
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Aha.megnézném ha a gyári munkás, a földműves, a kétkezi munkás nem termelné meg neked az anyagi javakat, nagyokos…megehetnéd az eszedet, kipanírozva.

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 9

  a frissen vegzett tanarok felkeszultsege nem a legidealisabb. A Petofiben tanito uj matektanar szerzemeny (jelenleg gyesen) szerint a modulusz lehet negativ is. Ha igy tanitjak a gyerekeket is nem csoda a jegy…

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: 5

  „A tanár a ,,kliens anyagából” dolgozik. Össze kell hasonlítani a tanévben hány 10 -es volt, ha több mint 1 darab volt , akkor az nem tükrözi a valóságot. A tanarok tanévben lazán osztályozznak, majd később jön a feketeleves.

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 14:18
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Jott a szokasos kiokosito, hogy miert nem lettel tanar, stb…Kedvesem en ket egyetemet vegeztem es nem azok kozul, amiket te gyorstalpaloban es a maganszektorban nyuznak, hogy neked mehessen a nagy fizu.
  You understand?

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 21:33
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A minisztériumba a sok ingyenélővel van gond: mec, aracip és a hasonló piócák!!!
  Ha csak pár 10 es dolgi van az országban nem a tanár és nem a diák a hibás!!!!
  Az a sok tanárellenes kommentelő, lehet egy 5.es matek feladaton elbukna!😬

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 21:50
  ÉRTÉKELÉS: 0

  90 től kb 2020ig a tanár a minimálbérre max 20-30% ot kapott rá!
  Most, hogy kb 1000 lejjel többet keres mint egy 8 osztályos munkás, jön a sok vádaskodás!!!
  Örüljetek, hogy kezdenek nőni a fizetések, addig is délután le kell ülni a gyerekkel tanulni!!!! Én is azt teszem!!! Ha a gyerek előtt a tanárt, orvost, mérnököt szídjuk csak frusztrációnkat ültessük át a gyerek agyába!!! Ejj ha csak a felsorolt szakmákban dolgozók a legbutábbak és mi az okosok, menjünk be tanítani!!!
  Ps. A Petőfis kommentelőnek! Ha annyira megy a metek és a tanci gyesen van, meg kell próbálni helyettesíteni! Ha ebben a tanévben lekéste, nyáron van lehetőség vizsgázni! Kitartást!!!!

 • User
  Dátum: 2024. február 28., 7:07
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Akik a tételt osszeállították, életükben osztályteremben sem jártak. Mindenkivel baj van, legfőképp a tanugyi rendszerrel. Olyan tételt hoznak, ahol meg a jó diák is elhasal. Hát ez a cél?? Rajtaütni? Én a tételösszeállítókat venném elő.Aztan a tanárt. A legvégén a gyereket. Nem otthon kell tanulni, az iskolában kell megtanítani, az otthoni csak kiegészítő.. Mondom én, aki tanár vagyok.

 • User
  Dátum: 2024. február 28., 9:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Tény, hogy a tanárok inkább adnak jó jegyet a diáknak, nehogy megbántódjanak a gyerekek es a szulők. Mert ha gyenge a jegy osszetorik a lelkiviláguk…..szegényeknek

 • User
  Dátum: 2024. február 29., 12:34
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Miért a szülő a hibás a gyenge eredményért?A szülő kell tanuljon a gyermek helyet,neki adják a házi feladatot?Esetleg jó lenne a tantervet is át nézni és azt a sok fölösleges,soha nem használjuk dolgokat ki venni a tantervbol,és hasznosabb dolgokra fordítani.A gyermek nem az Eminescu versbol fog még tanulni beszélni románul!