Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A nyáron „kinő a földből” az uszoda Kézdivásárhelyen

A nyáron „kinő a földből” az uszoda Kézdivásárhelyen Kovászna megye

A nyár folyamán látványosabb szakaszába lép a kézdivásárhelyi fedett uszoda építése. Az alagsori rész véglegesítése után a kivitelező hozzálát az épület tetőszerkezetének összeszereléséhez, amihez egy 12 tonnás darut fognak használni. A céhes város polgármestere bízik benne, hogy a beruházás a tervezettnél korábban elkészülhet.

Hirdetés
Hirdetés

Az uszoda megépítése régi vágya a kézdivásárhelyieknek, ugyanis a Fortyogófürdőn levő egykori kezelőkomplexum harminc évvel ezelőtti bezárása óta a városban nem működik strand, vagy más, fürdésre, úszásra alkalmas létesítmény. Török Sándor polgármestersége idején, 2006-ban ugyan elkezdődött a fedett uszoda építése a sportcsarnok szomszédságában, azonban a 2008-as gazdasági válság miatt csupán az alap kiöntése történt meg, azt követően hosszú évekre leállt a munka

Hosszas lobbizás után, végül 2021-ben, a jelenlegi városvezetésnek sikerült kimozdítani a projektet a holtpontról: az Országos Beruházási Társaság (CNI) 122 millió lejes finanszírozást biztosít a munkálat befejezésére, amely Kézdivásárhelyen modernkori történetének legnagyobb értékű, közpénzből végzett beruházását jelenti. A munkálatok 2023 tavaszán indultak újra, azóta a versenytárgyalást megnyerő cégcsoport az alagsori betonoszlopok és -falak kiöntésén dolgozott, a munkálat ezen szakasza azonban rövidesen befejeződik, így elkezdődhet az épület föld feletti részének építése is.

A kivitelező eddig az alagsor betonozásán dolgozott. Fotó: Tuchiluș Alex

Bokor Tibor polgármestertől megtudtuk, az uszoda építése nagyon jó ütemben halad, és hamarosan látványosabb fázisába lép. „Az alagsori rész, ahol az uszodának a technikai részlege lesz, elkészült. Jelen pillanatban a fal külső szigetelése történik, majd feltöltik földdel a területet, és következhet a felső rész építése. Akkor kezd majd igazán szép lenni az épület, ha nekifognak a tetőszerkezet felszerelésének” – magyarázta az elöljáró.

Mint mondta, Temesváron elkezdődött a tető elemeinek gyártása, amelyet május végén – június elején darabokban kezdenek Kézdivásárhelyre szállítani. Ezek összeszereléséhez a kivitelező egy új, tizenkét tonnás daru felállítását tervezi az építkezési terület mellé, ugyanis a jelenlegi eszköz nem elegendő a nagyméretű tetődarabok megemeléséhez. „Tudtommal a rozsdamentesacél-medencék is meg vannak rendelve, ezek szintén itt lesznek összehegesztve – tette hozzá.

A műjégpálya és a sportcsarnok közvetlen szomszédságában épül az új létesítmény. Fotó: Tuchiluș Alex

A városvezető szerint, bár a kivitelezőnek a szerződés aláírásától (2023. március) számítva három év áll rendelkezésére a projekt befejezéséhez, ha tartani tudják az eddigi ütemet, és a kifizetésekkel továbbra sem lesz gond, már jövő év végére elkészülhet az új, modern létesítmény. „Utána következik a beindításhoz szükséges engedélyek megszerzése, ugyanakkor alkalmazni kell majd több mint negyven embert a különböző szakterületekre” – vázolta a jövőbeli teendőket Bokor Tibor.

Hozzátette: mivel Kézdivásárhely testvértelepüléseinek többségében működnek hasonló uszodák, az önkormányzat azt tervezi, hogy ellátogatnak hozzájuk tapasztalatszerzés céljából. „Abból lehet tanulni, hogy mások hogyan csinálják. Célunk, hogy minél gazdaságosabb legyen, ugyanakkor a kötelező igényeket is tudjuk teljesíteni” – fejtette ki a polgármester.

A kézdivásárhelyi uszoda látványterve. Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

A 4500 négyzetméter alapterületű fedett uszodában hét különböző méretű – köztük egy 34×21 méteres, nyolcsávos – medence, illetve wellness-részleg kap majd helyet, a közönség számára versenyek idején 309, más események alkalmával 400 hely lesz biztosítva. A létesítmény tovább bővíti majd Kézdivásárhely meglévő sportbázisát, amely jelenleg műjégpályát, sportcsarnokot és labdarúgó-stadiont foglal magába.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2024. május 20., 20:38
   ÉRTÉKELÉS: 21

   Úgy kell alakítani a belépők árát, hogy nem legyen sok brazil. Udvarhelyen a Septimiában sincsenek. És városkártyát kell csinálni, amire 50 százalékos kedvezmény jár, s ilyen kártyát csak annak adnak, aki állandó kézdi lakos, VAN MUNKAHELYE, befizette az adót. Ennyi. S akkor nem lesz brazil.

  • User
   Dátum: 2024. május 20., 13:42
   ÉRTÉKELÉS: 34

   Kézdi úgy tűnik – tisztelet a kivételnek – síkhülyékkel van tele. Ha nem épül az a baj. Ha épül, az a baj. Ha felépül, hogy lesz kifűtve. Ha nem működik, miért nem működik. Ha működik miért kell belépőt fizetni. Ha fizetni kell miért annyit. Más település a két kezét felfogná egy fedett uszodáért, ami mellett műjégpálya és sportcsarnok van, s nálatok megy a nyavajgás. Többre néztem annak a szép városkának a lakóit…

  • User
   Dátum: 2024. május 20., 19:13
   ÉRTÉKELÉS: 19

   Ne parazz,nem a te szamladrol fogjak kifizetni a koltsegeket…ha,neked felesleges,akkor az en gyermekeinek es unokaimnak nem az!!! Kb. A jegpapyarol is ez volt a velememyed,s most meg tapsolsz,hogy a gyermekd ingyen megtanult korizni….latom,ahogy az igen ertelmes fejed elvorosodott:)))

 • User
  Dátum: 2024. május 20., 8:12
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Eddig az volt a probléma hogy nincs úszóda, miután kész lesz, az lesz a probléma hogy annyiba fog kerülni a víz melegítése és a füttés, hogy az miatt nem fogják müködtetni, akárcsak azt a kis jégpályát nyáron.

  • User
   Dátum: 2024. május 20., 20:01
   ÉRTÉKELÉS: 18

   Ezek szerint nem kell dolgozni semmit ebben a városban, mert azzal baj lesz. Az uszodát fűteni kell, a kaszárnyát tatarozni, a szabadidőközpontot működtetni, a parkolókat leaszfaltozni stb. Inkább hallgatni kell a tanácsülésen, semmit nem kezdeményezni, hogy majd ne kerüljön pénzbe. Rájöttem: te EMSZ-es tanácsos vagy!!!

  • User
   Dátum: 2024. május 20., 20:39
   ÉRTÉKELÉS: 12

   Összeszámoltam a különböző álláshirdetéseket, jelenleg 268 állásra lehet jelentkezni Kézdivásárhelyen. Ja, tudom erre a választ is: minimálbérért nem dolgozunk! Jó, akkor kérdezd meg Taierlinget és Imre Csabát, ők mennyit adnak az embereiknek.

   • User
    Dátum: 2024. május 24., 18:43
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Igaza van, nagyon jo iras !Orvendek, hogy egyre tobb ertemes ember ir ide , tobben vagyunk ,mint a Tanco Alexandru es Peszkula szavazok ! Ossze kell fogjunk a bunkosag ellen, igy tovabb !

  • User
   Dátum: 2024. május 20., 20:25
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Igen,olyan munkahely,ahol csak egy irodaban uldogelsz a laptop elott. Tanyerlink majd bevonza neked az uzemeket s majd mehetsz jolfizeto munkara…s ezt meg el is hiszed…szanalmas vagy!

 • User
  Dátum: 2024. május 21., 17:45
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Ugy beszelnek arrol a 12 tonas darurol mintha nem lenne csak egy a vilagon.majd meglassuk hogy hogy fog mukodni az uszoda uzemeltetese mi nem kicsibe fog kerulni