Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Câciu: az infláció az alacsony és közepes keresetűeket sújtja

Câciu: az infláció az alacsony és közepes keresetűeket sújtja Románia

Az infláció az alacsony és közepes keresetűeket sújtja, a gazdagokat nem – fejtette ki szerdán Adrian Câciu pénzügyminiszter.

A kormányülés után a sajtónak nyilatkozó minisztert arról kérdezték, hogy mennyivel fog nőni a nyugdíjpont értéke.

„Egyetlen dolgot mondtunk eddig: jövőre 15 százalékkal emeljük a nyugdíjakra szánt költségvetési keretet. A szociális csomag felépítésekor figyelembe vesszük a törvényeket, az igényeket, az emberek szükségleteit. Az infláció az alacsony és közepes jövedelműeket érinti. A gazdagokat nem. Aki gazdag és panaszkodik, annak problémája van, és képmutató” – szögezte le a pénzügyminiszter.

Hozzátette, oly módon próbálják kidolgozni a csomagot, hogy az alacsony és közepes jövedelmű személyeket védjék a drágulás-lavinával szemben, ugyanakkor azonban ügyelniük kell arra, hogy ne idézzenek elő egy inflációs spirált.

Magyarázata szerint a tervezett emelés egy támogatás, tulajdonképpen a vásárlóerő megerősítését célozza, a jövedelmek nem nőnek meg. „Akkor lehet igazán növelésről beszélni, amikor nincs inflációs csúcs” – hangsúlyozta.

„Növelésnek nevezik, de nem az. Nem lesz növelés. Ez egy kompenzáció, a vásárlóerő csökkenésének kompenzálása, amit a kormány által kidolgozandó szociális csomaggal próbálunk majd elérni” – nyomatékosította Câciu.

Az USR egyszerű indítványt nyújt be a pénzügyminiszter ellen

Egyszerű indítványt nyújt be Adrian Câciu pénzügyminiszter ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – közölte Cătălin Drulă, az USR elnöke.

Drulă azt rója fel a pénzügyminiszternek, hogy a romániai gazdaság „vérszegény”, és a kormány „fékezi” azt. Véleménye szerint a kormány alárendeltségébe tartozó Országos Statisztikai Intézet (INS) pontatlan adatokat tesz közzé a gazdasági növekedésről. Míg ugyanis az INS adatai alapján „dübörög” a gazdaság, „minden komoly közgazdász és minden adat arra utal, hogy az emberek rosszabbul élnek, nagy az infláció, a gazdaság lassul” – mondta.

Az USR vezetője szerint megengedhetetlen, amit az INS tesz, ez ugyanis a befektetők bizalmának elvesztéséhez vezet, de a demokráciát is veszélyezteti.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük