Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb EB-delegáció látogat Romániába, többek közt Hollandia képviselője is

Újabb EB-delegáció látogat Romániába, többek közt Hollandia képviselője is Románia

A hét folyamán Romániába érkezik egy vegyes szakértői csoport, hogy választ kapjon minden kérdésre, ami felmerülhet Románia csatlakozási feltételeinek teljesítésével kapcsolatban – közölte a kormány az Agerpres megkeresésére.

Az Európai Bizottság képviselői által koordinált csoportban bizonyos tagállamok, többek között Hollandia is képviselteti magát. Az EB-delegáció október 9-11-ei látogatását kiegészítő látogatást Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos említette szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormány közleménye szerint a román hatóságok nyitottak minden kérdés tisztázására a schengeni csatlakozás feltételeinek teljesítését illetően, miután Mark Rutte holland miniszterelnök és a holland parlament arra az álláspontra helyezkedett, hogy további részletekre van szükségük a végső döntés meghozatalához.

Az újabb látogatás célja megerősíteni a Románia schengeni csatlakozásra való felkészültségét alátámasztó érveket; ezt egyébként az EB-delegáció októberi látogatásának következtetéseit ismertető, szerdán közzétett jelentés is alátámasztja.

Szerdán elfogadott jelentésében az Európai Bizottság felkérte a Tanácsot, hogy haladéktalanul hozza meg a Románia, Bulgária és Horvátország teljes mértékű schengeni csatlakozását lehetővé tevő döntéseket.

„Bulgária, Románia és Horvátország készen áll a csatlakozásra, az EU pedig készen áll a fogadásukra” – nyilatkozta a jelentésről a szerdai sajtótájékoztatóján Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, aki szerint a három ország „teljességgel megérdemli” a schengeni tagságot. „Túlságosan sokat kellett várakozniuk a felvételre” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság jelentése szerint Románia határigazgatási rendszere magas színvonalú, beleértve a határok felügyeletét, a rendszeres határellenőrzést, valamint a nemzetközi rendőrségi együttműködést. Emellett az ország aktívan részt vesz az illegális migráció és az emberkereskedelem elleni küzdelemben, a Schengeni Információs Rendszerhez pedig megfelelően csatlakozott, és megvannak az eszközei a visszafordítás tilalmának tiszteletben tartására.

forrás: Agerpres

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 17., 11:45
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ja persze ! Inkabb azt kellett volna mondani, hogy Romania aktivan reszt vesz az illegalis migracio es emberkereskedelemben. Es meg sokmindenben reszt vesz : a drogkereskedelemben, a szervkereskedelemben, az illegalis prostitucioban, az E.U. teruleten levo bankautomatak kirablasaban es bankkartyak klonozasaban, a szervezett koldulasban es meg sorolhatnam reggelig. Az igazsagszolgaltatas mukodeserol ne is beszeljunk !