Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos Barna a betétdíjas rendszer bevezetéséről: szorít az idő

Tánczos Barna a betétdíjas rendszer bevezetéséről: szorít az idő Románia

Több tényező is befolyásolja a betétdíjas rendszer bevezetését Romániában, a legnyomasztóbb közülük az időfaktor – jelentette ki egy szerdai konferencián Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy egy tavaly elfogadott kormányrendelet értelmében idén október elsejétől mindhárom csomagolástípusra bevezetnék a betétdíjas rendszert „az összes faluban, városban és üzletben”. Vagyis ettől a dátumtól a gyártóknak és a viszonteladóknak kötelességük lesz begyűjteni és újrahasznosítani a műanyag palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat.

„Európában egyetlen ország sem vezette be a betétdíjas rendszert két évnél rövidebb idő alatt (…). Nincs olyan ország, amely különböző okokból ne halasztotta volna el a bevezetését, és ezek az országok még csak nem is hasonlíthatók Romániához, sem méretben, sem a csomagolóanyagok számában” – mondta a miniszter.

Hozzátette: ennek ellenére a határidőt tarthatónak véli, mert a betétdíjas rendszer bevezetésével „komoly, fizetőképes” vállalatot bízott meg a kormány, amelyben az államnak 20 százalékos részesedése van.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a fogyasztóknak egységesen 50 bani betédíjat kell fizetniük, amikor olyan terméket vásárolnak, ami elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor az üzleteknél leadják a visszaváltható csomagolásokat.

(forrás: Agerpres, fotó: Tánczos Barna/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 15., 8:13
    ÉRTÉKELÉS: 4

    50 bani a fogyasztónak!😆😁 Bravo şefuuu!
    Ez is jó lépés, de a gyártók?! 3 lej az ásványvíz itthon!!! Mivel magyarázható ez az ár?! 6 lej 1 üdítő!
    Falu, városnapokon szeméthegyek……