Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Több a rákos férfi, mint a nő

Több a rákos férfi, mint a nő Életmód

A rák világszerte vezető halálok, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2020-ban közel tízmillió halálesetért felelt, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden hatodik halálozással kapcsolatba hozható volt. 

A legtöbb daganatos megbetegedés magasabb arányban fordul elő a férfiak körében, mint a nőknél, egy friss kutatás magyarázatot keresett a jelenség okára.A WHO becslése szerint például a rák miatt bekövetkező halálozások mintegy harmada dohányzás, magas testtömegindex, alkoholfogyasztás, alacsony zöldség- és gyümölcsbevitel, valamint mozgáshiány miatt történik. Felmerült, hogy az életmódbeli tényezők miatt lehetnek gyakoribbak a daganatos kórképek a férfiak körében, azonban egy friss kutatás más megállapítást tett. A tanulmány 2022 augusztusában jelent meg a Cancer című folyóiratban.

A szakemberek egy 1995 és 2011 között zajló kutatás résztvevői, 171 274 férfi és 122 826 nő adatait elemezték. Az előfeltevésük az volt, hogy a fentebb is említett faktorok, kiegészítve az egészségügyi előzményekkel és az alanyok által szedett gyógyszerekkel, nem tehetők önmagukban felelőssé a rák előfordulásának nemek közötti aránytalanságaiért. 

A vizsgálati idő alatt 17 951 új daganatos megbetegedést regisztráltak a férfiaknál, és 8742-t a nőknél, csak a pajzsmirigy és az epehólyag rosszindulatú elváltozásai voltak gyakoribbak a nők esetében a 21 kutatott ráktípus közül, más testtájékokon a férfiaknál 1,3-10,8-szor magasabb volt a kockázat. Különösen a nyelőcsőnél, a gégénél, a gyomorszájnál és a húgyhólyagnál mutatkoztak jelentős eltérések. Az elemzés arra jutott, hogy valószínűleg a két nem közötti biológiai különbségek okozzák a jelenséget. 

A kutatók szerint a nők előnye abból származhat, hogy az ösztrogén hormon befolyásolja az immunrendszerük működését, a jelátviteli útvonalakat. Továbbá az X kromoszóma számos tumorszuppresszor gént tartalmaz, így a nők szervezetében a két X kromoszóma miatt több lehet jelen belőlük, mint a férfiakéban, akik egy X és egy Y kromoszómával rendelkeznek. A pontos mechanizmusok jelenleg még nem ismertek, azonban a kutatásból a szakemberek szerint az látszik, hogy a női sejtek viszonylagos védelmet élveznek a férfiakéhoz képest. 

(femina)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.