Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A nyugati típusú táplálkozás hátrányai

A nyugati típusú táplálkozás hátrányai Reklám

Valószínűleg azt mindenki tudja, hogy a megfelelő táplálkozás milyen fontos a helyes agyműködéshez. Hiszen az agyunknak állandó utánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy helyesen funkcionáljon, nem elegendő annyi, hogy valamit megeszünk. Mivel kutatások is bizonyították, hogy mekkora szerepe van az elfogyasztott ételeknek a hangulatunkban és a memóriánk működésében, így közel sem mindegy, hogy mit és hogyan fogyasztunk.

Hogyan függ össze a memória az étvággyal és az elhízással?

Nem, nem úgy, hogy elfelejtettük, hogy bár ettünk, van benne egy kis igazság. A nyugati típusú étrend nagyban hozzájárul a memória romlásához, hiszen a bevitt élelmiszerek nagyon ritkán egészségesek, így nem csoda, hogy nem várhatunk tőlük pozitív visszajelzést.

A nyugati típusú étrendben nagy szerepet kapnak a cukrok, feldolgozott gabonák, zsírok és persze a fokozottan feldolgozott ételek. Senki számára nem meglepő, hogy ezek az élelmiszerek egyáltalán nem tartoznak az egészséges kategóriába. Nem hagyhatjuk ki a gyorséttermeket és az előre elkészített ételeket sem a felsorolásból, hiszen ezek fogyasztása is nagymértékben jellemző a kultúránkra. 

Ez a fajta táplálkozás nagymértékben befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását és a magas vérnyomásban, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekben is nagy szerepet játszik. 

A nyugati étrend követése már 7 nap alatt károkat okozhat a szervezetben. A leginkább észrevehető módja az, hogy az étkezés után a hippokampusz nem működik megfelelően, azaz nem blokkolja a táplálkozásért felelős ingereket. Ezért van az, hogy egy hamburger után még simán lecsúszik egy süti és egy fagyi is. Mivel ez folytatja a hippokampusz megbetegítését, így igazából egy ördögi körbe lépünk általa. 

Memória és az immunrendszer

Bármilyen hihetetlen, az immunrendszer szoros összeköttetésben áll a memóriával és az étkezéssel. 

Hallottál már a szerotoninról? Ez a neurotranszmitter a bélrendszer egyik védőbástyája, ami felel azért, hogy a káros anyagok ne szívódjanak fel, hanem mielőbb távozzanak a szervezetből. Ha fel tudnak szívódni, akkor az rontja a szervezetünk ellenálló képességét, azaz gyengül az immunrendszerünk. 

A probiotikumok alkalmazása nagymértékben csökkenti ennek a kockázatát, mivel segít helyreállítani a szerotoninok mennyiségét. 

A legtöbbet úgy tehetünk a szervezetünkért, hogy lemondunk a nyugati étrendről, és helyette olyan életmódra váltunk, ami kevesebb húst és tejterméket tartalmaz. Ebben az esetben megnő a zöldség- és a gyümölcsfogyasztásunk, akárcsak a feldolgozatlan gabonák iránti vágy. Mivel megszabadulunk a felesleges ballasztoktól, így sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet élhetünk. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük