Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Szarkák” a sztrádán

Hurrá! Újabb kilenc kilométeres autósztráda szakaszt adtak át a használatnak Gyalu és Magyarnádas között. Ez a meghosszabbítása az észak-erdélyi sztráda Torda és Gyalu közötti szakaszának. Ha már a jó hírek között tallózunk, említsük meg, hogy Marosvásárhely felé is folynak a munkálatok, a Vásárhely–Jászvásár közötti összekötetésre pedig megszavazták a törvényt…

Ahogy a romániai, pontosabban az erdőelvei korszerű utak térképére tekintünk, láthatjuk, hogy nagyon kevés van készen, és előreláthatólag hosszú évekbe telik, amíg rajta átrobognak a gépkocsik. Mert lassan haladnak a munkálatokkal. Csigalassúsággal. Jó húsz esztendeje merült fel a gondolata a romániai autóutak modernizálásának, de az akkori szállításügyi miniszter, Traian Băsescu húzta-halasztotta a terv végrehajtását, azt állítva, hogy az országnak nincs szüksége autópályákra, hiszen nem olyan sűrű a forgalom. Majd mikor sűrűbb lett, és az EU is sürgette több sztráda építését, az amerikai Bechtel vállalta az észak-erdélyi pálya elkészítését, de tíz év alatt 52 kilométert készített el a leszerződött 415-ből úgy, hogy a román állam óriási összeget, 1,4 milliárd eurót fizetett a munkálatokért. Több szakember szerint a nagy beruházási projektek menedzselését illető szakértelem-hiány volt a nagy lemaradás oka, de megjegyzik azt is, hogy a valóban hozzáértő projektmenedzsereket félreállították, hogy könyökig kotorászhassanak az építésre szánt pénzekben.

Bármennyire is magyarázták, hogy a dombos-hegyes terület nehezítette a teendőket, ez így nem állja meg a helyét. Csak annyit jegyeznék meg, hogy például Lengyelországban ennyi idő alatt elkészült az útrendszer, Kínában pedig öt év alatt elkészült az 1142 kilométer hosszú transztibeti vasútvonal, ebből 960 kilométer a tengerszint fölött több mint 4000 méter magasságban, és 550 kilométer fagyott altalajon. Ja, az egész a Bechtel által felvett summa, alig háromszorosába, mintegy 3,3 milliárd euróba került.

Ez a két munkaütem közötti különbség. Persze, ott is volt korrupció minden szinten, és kegyetlenül lepuffantották azokat, akiket elkaptak és elítéltek. Ez mifelénk nem lehetséges. Az igen, hogy az összegeket lenyúló „szarkanéptől” visszaszedjék a lopott szajrét, ahogy a kínaiak tették. Egyszerűen, mert ez így igazságos.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük