Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Liberális mérleg

Égre-földre fogadkozik a Nemzeti Liberális Párt (PNL), hogy amennyiben ők maradnak hatalmon, a következő tíz évben a romániai életszínvonal nemcsak, hogy eléri, hanem meg is haladja az Európai Unió átlagát. Hogy mennyi valóságalapja van ennek az ígéretnek, ahhoz talán jó támpontot nyújt, ha megnézzük, hogy kilenc hónappal ezelőtt milyen azonnali terveik voltak, és abból mit valósítottak meg (most tekintsünk el attól, hogy ezek közül mi lett volna számunkra jó, és mi rossz).

Prioritásaik közé tartozott a különleges nyugdíjak megszüntetése: most több van, mint valaha. Azt mondták, oda hatnak (???), hogy az augusztus 10-én „agresszíven fellépő” rendőrség és csendőrség elnyerje méltó büntetését: az ügyet a hatalom javára zárták le (igaz, most újra megnyitották, de nem a PNL, hanem az utca nyomására). Fogadkoztak, hogy kétfordulós lesz a polgármesterválasztás: egyelőre el lehet felejteni. Megszervezik az előre hozott választásokat: bő három hónap ingyencirkusz után, ami alatt gyakorlatilag nem működött az ország, lezárták a témát. Felszámolják az igazságügyben történt visszaéléseket kivizsgáló ügyészséget: szó sincs róla. Pénzügyi és adóreformot vezetnek be: nem is emlékszik erre már senki. Gondot viselnek arra, hogy ne nőjön az államháztartási hiány: minden hónapban emelkedik egy százalékponttal. Megtiltják a pártok közötti átigazolásokat: azóta minden szocialistát, liberális-demokratát (ALDE), köztük több büntetőügyest, aki egy szavazatot tud nekik hozni a parlamentben, felvettek a pártba. Létrehozzák az erdő-DNA-t: most, hogy mi vagyunk hatalmon, nem sürgős. Államreformot vezetnek be: na, ne hülyéskedjünk.

Megvalósításaikra rájött a koronavírus-járvány alatt nyújtott kiváló produkció, de hát ez nem szerepelt a tervekben. Meglehet, hogy tévedek, de hirtelen egyetlen olyan dolog sem jut eszembe, amit megígértek, és meg is csináltak. Akkor mondjon valaki egyetlen okot arra, hogy elhiggyem, hogy abból, amit most ígérnek, hogy ezután fognak megvalósítani, abból lesz valamikor valami.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük