Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két hétre összezárva

A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság által rendszeresen megejtett tesztelések során e hét elején kiderült, hogy két családi típusú otthonban van jelen a SarsCov2-vírus – meglepő módon egyikben a 8 gyerek és egyik nevelő bizonyult pozitívnak, a másikban csak egy nevelő, míg a 8 gyerek és a váltótárs negatívak.

Mint azt Szász Katalin, az intézmény aligazgatónője lapunknak elmondta, az egész rendszerben kéthetente tesztelik az ellátottakat, gyermekeket, felnőtteket és fogyatékkal élőket egyaránt. Ez napi 70–80 teszt elvégzését jelenti, összesen mintegy 620 személyt kell újra és újra alávetni a kellemetlen procedúrának. Újabban azokban az intézményekben, ahol egészségügyi személyzet van alkalmazva, az asszisztensek feladata levenni a mintákat, számukra felkészítőt is szervezett a közegészségügyi igazgatóság, hogy helyesen tudják begyűjteni a mintákat.

Hirdetés
Hirdetés

A hétfői teszteredményeket kedden kapták meg, ekkor derültek ki a pozitív esetek, amelyek nagyon nemkívánatosak a gyakori procedúra és szabályzatváltoztatásoktól amúgy is felkavart rendszerben, de ennek ellenére mégis aránylag könnyen megoldhatóknak bizonyultak: a Horgász utcai központban a koronavírusos nevelő a szintén fertőzött 8 gyermekkel van karanténban két hétig, míg Illyefalván a fertőzött nevelő kontaktjaiként szintén elkülönítésben összezárva vannak a negatívaknak bizonyult gyerekek és nevelő.

Ha itt vagy amott, családi házban vagy intézményben csak a személyzet, bentlakók fele lenne pozitív avagy negatív, az már igencsak megbonyolítaná a helyzetet, mondta Szász Katalin. Esetük nem egyedi, az országban több megyében is vannak fertőzöttek a gyermekjogvédelmi rendszerben. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük