Felhívás!

Lézerrel méri a jégtakarók olvadását az új európai műhold

Lézerrel méri a jégtakarók olvadását az új európai műhold Tudomány

Új műholdat bocsátanak fel ezen a hétvégén egy SpaceX-rakétával. Az európai és amerikai fejlesztésű műholdat Sentinel-6-nak nevezték el, és lézerrel méri majd a jégtakarók olvadása okozta tengerszint-emelkedést.

“Nehéz elképzelni, de 1300 kilométeres magasságból milliméteres pontossággal mérhető a tengerek szintjének változása, természetesen algoritmusok és számítások segítségével” – magyarázza az Európai Űrügynökség Földmegfigyelési igazgatója, Josef Aschbacher.

Az Európai Űrügynökség reméli, hogy a Sentinel-6 űrbe juttatása nem hiúsul úgy meg, mint egy Vega-rakéta keddi indítása. Az űreszköz nyolc perccel felszállás után hibásodott meg, ezzel a rajta szállított spanyol és francia műholdak elvesztek.

Az új Sentinel-6 a nyolcadik azoknak az űreszközöknek a sorában, amelyek az EU Copernicus Földmegfigyelési programját segítik.

A Föld körül keringő műholdak a légszennyezéstől kezdve az áradásokon át számos jelenséget megfigyelnek.

Az Európai Űrügynökség hat másik Sentinel-műhold felbocsátását tervezi, amelyek új adatokat szolgáltatnának például a talaj szárazságáról és az urbanizációról.

Az első ilyen műholdat a tervek szerint 2025-ben indítják útjára. Az eszköz a szén-dioxidkibocsátást fogja mérni, és képes lesz különbséget tenni a természetes és az emberek általi kibocsátás között.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.