Felhívás!

Bajban vannak az alpesi síparadicsomok

Bajban vannak az alpesi síparadicsomok Külföld

Nehéz szezon elé néznek az alpesi síparadicsomok Franciaországban is. Vajon elindulnak-e egyáltalán a felvonók idén? Ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a helyieket és a vállalkozókat a luxus síközpontok egyikében, Courchevelben is.

Ha Franciaország egészét vesszük, körülbelül 350 síterepet bénít meg a koronavírus-járvány. A régió szakmai szervezetének elnöke,Pascal de Thiersant azt magyarázta, hogy Courchevel stabil vendégkörének hetven százaléka külföldi, úgyhogy ez a helyzet őket nagy mértékben érinti. Idén nem nagyon érkeznek majd hozzájuk külföldről. Így a vendégeik többségéről most csak annyi mondható el, hogy majd egyszer biztosan visszatérnek, és ez azért fontos kérdés, mert bevételeik nagy része rajtuk múlik. A bizonytalanságok ellenére folyik a fejlesztés ebben a kicsi hegyi faluban, amelynek 2400 lakosa van, de télen akár 38 ezren is megfordulnak. A helyiek attól tartanak, hogy legjobb esetben is csak fél szezonjuk lesz a koronavírus-járvány miatt.

Courchevel polgármestere, Jean-Yves Pachod úgy számol, hogy egy havi veszteség már biztos, ami a forgalom 30 százalékát jelenti. A település ezzel együtt mindent megtesz a síelők biztonságáért. Felállítottak egy koronavírus-laboratóriumot, ahol akár napi ötszáz embert is tesztelni tudnak. Beszereztek nagyon sok gyorstesztet is. Ezeknek 20 perc alatt megvan az eredeményük.

Az Euronews riportere szerint nem a járvány az egyetlen fenyegetés idén egy olyan nemzetközi síparadicsom számára, amilyen Courchevel is. A brexit és a globális felmelegedés is egyre több gondot okoz. De legalább az alpesi sí-világbajnokság női versenyeit nem mondták le: megtartják mindet december 12-én és 13-án Courchevelben – teszi hozzá Laurence Alexandrowicz.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.