Felhívás!

Húsvétkor eléri csúcspontját a Lyridák meteorzápor

Húsvétkor eléri csúcspontját a Lyridák meteorzápor Tudomány

A következő napokban érdemes lesz estenként az eget kémlelnünk, ugyanis április 22-én éri el a Lyridák meteorraj a maximumát. A különleges égi jelenségben leginkább az északi féltekén élők gyönyörködhetnek majd – olvasható az Iflscience.com tudományos portálon.

Ez a meteorraj az augusztusi Perseidákhoz képest kevésbé élénk és látványos, de az egyik legrégebben feljegyzett raj. Az előrejelzések szerint óránként maximum 20 hullócsillagot észlelhetünk majd. Az idén a hold erőteljes fénye (április 19-én volt telihold) is nehezítheti a megfigyelést felhőtlen égbolt esetén is.

A Lyridák nevüket a Lyra csillagképről kapták, amelynek irányából érkeznek. De mivel a radiáns már magasan jár az égen, ezért becsapódásukkor az égbolt bármely pontján feltűnhetnek.

A raj úgynevezett „szülő égitestje” a Thatcher-üstökös, amelynek sűrűbb törmelékfelhőjével mintegy hatvan évente találkozik Földünk. Az ilyen „találkozások” alkalmával kiugró aktivitást mutat a meteorraj. Legutóbb 1982-ben történt ilyen kitörés, akkor óránként majdnem száz hullócsillagot figyeltek meg.

A raj meteorjai átlagosan 49 kilométer per szekundum sebességgel csapódnak be bolygónk légkörébe, és miközben elégnek, hosszú csóvát húznak maguk után.

Ha április 22-én éjszaka csillagles mellett döntenénk, mindenképp keressünk olyan helyet, ahol alacsony a fényszennyezés, és számoljunk azzal, hogy 20-30 perc szükséges ahhoz, hogy szemünk alkalmazkodjon a gyengébb fényviszonyokhoz.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.