Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Winkler Gyula Strasbourgban: a korondi eset közösségünk elleni retorzió

Winkler Gyula Strasbourgban: a korondi eset közösségünk elleni retorzió Románia

A korondi községháza felirat miatt kiszabott pénzbírság előzménytelen döntés, amely szembemegy a Románia által ratifikált nemzetközi egyezményekkel, növeli a feszültséget és a bizalmatlanságot a többségi társadalommal és az igazságszolgáltatással szemben – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő hétfő este Strasbourgban. Winkler Gyula a plénum előtt beszélt arról, hogy Korond polgármesterét 97 ezer euró értékű büntetéssel sújtottak amiatt, hogy a 93 százalék magyar lakosságú településen a hivatalos, román felirat mellett magyarul is kiírta a polgármesteri hivatal épületére az intézmény nevét.

Hirdetés
Hirdetés

„Felháborító, vérlázító romániai esetre hívom fel az Európai Parlament figyelmét. Egy székelyföldi község, Korond polgármesterét 97 ezer euró értékű büntetéssel sújtottak amiatt, hogy a 93 százalék magyar lakosságú településen a hivatalos, román felirat mellett magyarul is kiírta a polgármesteri hivatal épületére az intézmény nevét: Községháza. Ez annyit tesz, mint: Town Hall, avagy Hôtel de Ville. A romániai magyar közösségem elégedetlenségének adok hangot, hiszen az ítélet aránytalan, fittyet hány az európai értékrendre, szembemegy mindazzal, amit megenged a törvény, és amit előírnak a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények” – emelte ki az RMDSZ EP-képviselője. Véleménye szerint egy ilyen hihetetlen, előzménytelen döntés növeli a feszültséget és a bizalmatlanságot a többségi társadalommal és az igazságszolgáltatással szemben.

„A többség-kisebbség viszonyának rendezésére, párbeszédre és megoldásokra van szükség Romániában. A magyar közösség elleni retorzió nem szolgálja sem a román, sem a magyar közösség érdekeit, és végképp nem szolgálja az ország általános érdekeit” – hangsúlyozta politikai nyilatkozatában Winkler Gyula az Európai Parlament plénuma előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások