Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Óriási adósság Bélafalván

Óriási adósság Bélafalván Kovászna megye

Az adóhatóság (ANAF) nemrég zárolta a Bélafalvi Közbirtokosság számláját, mivel az visszamenőleg hat évre nem fizette be az áfát az államnak. Az alábbiakban Bögözi Árpád, a közbirtokosság elnöke nyújt betekintést az ügy részleteibe.

Bögözi tájékoztatása szerint a tartozás azért halmozódott fel, mert a közbirtokosságnál úgy tudták, annak a cégnek kell befizetnie az áfát, amelyik felvásárolja tőlük a fát. Ezen tévedés miatt aztán idén februárban (Bögözi szerint felsőbb utasításra) az ANAF illetékese megjelent Bélafalván, s a könyvelési dokumentumok átnézése után márciusba már zárolta is a közbirtokosság számláját. Kiderült, hogy hat évre visszamenőleg 213 ezer lejt kellett volna befizetnie.

A váratlan fordulat felbolygatta a falut. Március végén közbirtokossági gyűlést tartottak, amin a 212 tagból csak huszonegyen jelentek meg, viszont annál több (35) „idegen”. Bögözi itt ismertette az előállt helyzetet, s cáfolta azt a faluban szárnyra kapott szóbeszédet is, miszerint az ő házát, autóját is zár alá helyezte az adóhatóság. „Ez csak rosszindulatú pletyka” – hangsúlyozta az elnök. Azt is alaptalanul terjesztették a faluban, hogy valójában nem 213 ezer, hanem 500 ezer lejt kell befizetniük az államnak, ám a nekünk bemutatott dokumentumon valóban a kisebb összeg szerepelt.

– Az egyedüli lépés, amit az ANAF az irányunkban megtett, az a közbirtokosság számlájának zárolása. Emellett kijárt a gazdasági rendőrség, és leellenőrizték azokat a cégeket, amelyek tőlünk vásároltak, de minden számlát rendben találtak – mondja Bögözi.

A helyzetre van megoldás, igyekszik megnyugtatni a közvéleményt az elnök, a Bélafalvi Közbirtokosság a folyószámláján levő pénzből, illetve a fát megvásárolandó cégektől kérendő előlegből hat hónapon belül törleszteni tudja az adótartozást.

Hirdetés
Hirdetés

A fentiek mellett többek között az a panasz is illette Bögözi Árpádot, hogy a márciusi előtt legutóbb 18 éve hívott össze közbirtokossági gyűlést. Egyúttal ezt is tisztázta.

– Legutóbb hat éve tartottunk közbirtokossági gyűlést, amikor is javasoltam, hogy a közbirtokosság tulajdonában levő iskolaépületet adjuk bérbe a helyi önkormányzatnak, és páran úgy értelmezték, hogy annak eladását javaslom. Az azt követő években pedig nem volt igény gyűlésre, lévén, hogy az azzal kapcsolatos problémákat a faosztások alkalmával megbeszéltük a tagokkal az iskolaudvaron – tájékoztatott az elnök.

A 2001-ben alakult, és azóta Bögözi Árpád által vezette Bélafalvi Közbirtokosságnak 86 hektár legelője és 729 hektár erdeje van. A közbirtokosságnál Bögözi szerint senki sem jelezte, hogy szeretné átvenni tőle az elnökséget, vagy netán le akarnák váltani. Leszögezte: ő nem ragaszkodik ehhez a tisztséghez, ha valaki úgy érzi, hogy jobban tudja csinálni, és át szeretné venni a stafétát, akkor tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 17., 0:05
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Kedves Bögözi úr! Ön azt mondja, hogy aki elnök akar lenni az jelenkezzen, és átadja a vezetést. A kozbirokossagnak kell legyen működési szabályzata. Az alapján meg lehet oldani az új elnök megválasztását, ha van igény. Persze ezt Ön is tudja, csak most nagyképüsködik. Bizony.

 • User
  Dátum: 2019. április 17., 19:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Bogozi Ur! Onnek van tudomasa a ,,STATUT”-rol? Tudnak rola a tulajdonosok?Az On elmondasabol kitunik az,hogy az ott irt szabalyokra fittyet hanyt!
  LEGKONNYEBB TOVABBALLNI,HA PROBLEMA VAN.Nem szeretnek itelkezni,de nalunk is sokminden ,,kodos”.Az emberek meg a demokratikus centralizmus elvenek tiszteletben tartasaban elnek.SAJNOS! Megbiznak az elnokokben-a mienknek nincs tulajdona,onkenyes donteseket hoz-posztkommunistakent,s nem mernek megszolalni a gyulesen a tulajdonosok,vagy melyen megbiznak benne??Az On aktivitaat nem ismerhetem,nem is erdekel,mert a mienket sem ismerem ,MEG! De kiderul a vallatasnal.A torveny nem tudasa ,nem mentesit a felelosseg alol.AKI TEVED,AZ FIZET !! ,,ne nyuljon senki konnyelmuen a hurok pengetesehez ..!”