Felhívás!

Újrakezdte a büntetőjog módosítását a parlamentben a kormánykoalíció

Újrakezdte a büntetőjog módosítását a parlamentben a kormánykoalíció Románia

Újrakezdte működését az igazságügyi törvényeket módosító parlamenti különbizottság kedden, miután Viorica Dăncilă vezette kormány a brüsszeli nyomásra meghátrált, és nem adott ki sürgősségi rendeletet a szociálliberális kormánytöbbség által szorgalmazott büntetőjogi reformról.

A PSD-ALDE kormánykoalíció tavaly nyáron már megszavazta a büntető törvénykönyv (btk.) és büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) átfogó módosítását, de – Klaus Johannis államfő és a jobbközép ellenzék óvásának helyt adva – az alkotmánybíróság mindkét kódex esetében alaptörvénybe ütközőnek minősítette a módosítások jelentős részét.

Mivel a törvénymódosítási folyamat már csaknem két éve húzódik, és nyilvánvalóvá vált, hogy az államfő továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel hátráltatni fogja az igazságügyi törvények módosítását, a PSD végrehajtó bizottsága tavaly decemberben úgy döntött, hogy sürgősségi kormányrendelettel lépteti hatályba legalább azokat a módosításokat, amelyek nem akadtak fenn az alkotmányossági szűrőn.

A kormánynak ezen szándékát azonban nemcsak a PSD-t egyre nyíltabban támadó államfő és a hazai ellenzék, hanem az Európai Unió vezető tisztségviselői is a jogállamiság elleni támadásnak minősítették, Viorica Dăncilă kormányfőnek pedig – aki az uniós soros elnökség ellátó ország miniszterelnökeként az idei év első felében gyakran megfordul Brüsszelben – szankciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőjogot.

Csaknem négy hónapos nyilatkozatháború után a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek elfogyott a türelme és éles támadást intézett Tudor Toader igazságügyi miniszter ellen, aki szerinte “becsapta” a PSD-t. Azt vetette a szemére, hogy csak ígérgette a sürgősségi kormányrendeleteket, felesleges támadásoknak téve ki a pártot a “semmiért”, miközben a parlamentben sem haladt tovább a btk.-módosítás folyamata.

A kormányt mindeddig háttérből irányító Dragnea a miniszterelnököt nem bírálta nyilvánosan, de az ellenzéki sajtó tudni véli, hogy viszonyuk feszültté vált, amióta Dăncilă nem hajlandó vakon teljesíteni utasításait.

Most ismét a Florin Iordache képviselőházi alelnök vezette különbizottságra vár a feladat, hogy mielőbb “megmentse” a büntetőjogi reform azon rendelkezéseit, amelyeket nem dobott vissza az előzetes normakontroll alkalmával az alkotmánybíróság. Az ellenzék azonban – amely szerint a kormánytöbbség korrupt politikusai védelmében akarja a “bűnözők paradicsomává” tenni Romániát – már jelezte, hogy újabb alkotmányossági óvást emel, a módosítások ellen, azoknál a rendelkezéseknél, amelyeket még nem vizsgált az alkotmánybíróság.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.