Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Voiculescu: a Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás egysége eleget tesz a követelményeknek

Voiculescu: a Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás egysége eleget tesz a követelményeknek Románia

Kikérte az egészségügyi miniszter a bukaresti közegészségügyi igazgatóságtól (DSP) a Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás egységének működési engedélyét, és ebből az derül ki, hogy a létesítmény eleget tesz a higiéniai és közegészségügyi követelményeknek.

Hirdetés
Hirdetés

Vlad Voiculescu kedden bejelentette, hogy az országos gyógyszerügynökség képviselői is tagjai lesznek a kórháznál történt incidenst kivizsgáló csapatnak.

„Tudjuk, hogy az egészségügyi rendszer túlterhelt, az emberek elfáradtak, a kórházi felszerelések elérték teljesítőképességük határát, mindezek azonban nem igazolhatnak egy ilyen tragédiát” – fogalmazott.

A tárcavezető hozzátette, a bukaresti DSP április 9-én állította ki a mobil intenzív terápiás egység működési engedélyét, amely a veszélyhelyzet idejére szól. „A DSP jelentése értelmében a mobil egység eleget tesz a higiéniai és közegészségügyi követelményeknek” – szögezte le.

Az eset nyomán a miniszter kikérte a megyei közegészségügyi igazgatóságoktól valamennyi ilyen mobilkórház működési engedélyét.

Vlad Voiculescu arról is beszámolt, hogy hétfőn 18 óra után értesült a Victor Babeş kórháznál kezelt három beteg haláláról, ezt követően felhívta a bukaresti kórházakat, hogy megbizonyosodjon, van hely a többi érintett páciens elhelyezésére, majd maga is a helyszínre sietett.

Az incidenst követően, hétfő késő este tartott sajtótájékoztató kapcsán rámutatott, Florin Cîţu kormányfő azért hívta meg erre Raed Arafatot, mert az általa vezetett katasztrófavédelmi főigazgatóság működteti az intenzív terápiás mobil egységeket, így ő tudott a legtöbb részlettel szolgálni az ügyről. „Ha engem is meghívott volna, magam is elmentem volna” – hangoztatta.

Hétfőn életét vesztette a bukaresti Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás osztályán kezelt három koronavírusos beteg, miután az oxigénnyomás hirtelen növekedése miatt leálltak a lélegeztetőgépek.

Jelenleg 1687 intenzív terápiás ágy van az országban

Jelenleg országszerte 1687 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre a koronavírusos betegek ellátására – jelentette be Vlad Voiculescu.

A tárcavezető elmondta: az 1687 ágy közül 1582-t engedélyezett a közegészségügyi igazgatóság, 105 pedig pótágy. Az összes ágy közül ötvenet gyerekek számára tartanak fenn, illetve egy részük szakkórházakban (szemészeti osztály, szülészeti-nőgyógyászati klinika stb.) található.

„A bejelentett ágyak számához képest 50-nel több, igazoltan koronavírusos vagy fertőzésgyanús beteg szorul intenzív terápiás ellátásra” – mondta a tárcavezető.

Vlad Voiculescu szerint jelenleg országszerte 846 beteg van a sürgősségi osztályokon, 20 beteget intubáltak, 134 pedig non-invazív lélegeztetésre szorul.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük