Felhívás!

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány 30 napra az ország egész területére

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány 30 napra az ország egész területére Románia

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány 30 napra az ország egész területére – jelentette be Marcel Vela belügyminiszter az országos vészhelyzeti bizottság csütörtök esti ülését követően.

A veszélyhelyzetet május 15-étől rendelték el.

Marcel Vela szerint az ebben az időszakban érvényes szabályokat, intézkedéseket közös rendelettel fogadja el az egészségügyi miniszter és az illetékes tárcavezető.

Kötelező a maszk viselése a zárt nyilvános tereken

Május 15-étől kezdve kötelező lesz a maszk viselése a zárt nyilvános helyeken – közölte csütörtökön késő este, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően Raed Arafat államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

“Május 15-étől kezdve kötelező a maszk viselése az üzletekben, a közszállítási járműveken, a munkahelyen, és más zárt nyilvános helyeken úgy, hogy az eltakarja az orrot és a szájat” – mondta Arafat.

Minden külföldről érkező személynek otthoni elkülönítésbe kell vonulnia

A külföldről érkező személynek családjával vagy lakótársaival együtt otthoni karanténba kell vonulnia, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik Romániába. Ha azonban az illető személy nem akarja kitenni családját a megfertőződés kockázatának, kérheti az intézményes karanténban való elhelyezését, mondta Arafat a belügyminisztérium székhelyén.

“Más szóval ma éjszakától kezdődően, amint a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, minden Romániába érkező személy otthoni elkülönítésbe vonul, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezik” – szögezte le a katasztrófavédelem vezetője.

Továbbra is szünetel a légi közlekedés Románia és tizenegy ország között

Az intézkedés 14 nappal hosszabbítja meg a szükségállapot alatt bevezetett korlátozásokat.

A döntés értelmében május 15-étől kezdődően további 14 napig nem közlekednek a repülőgépek Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Törökország között.

Arafat bejelentette ugyanakkor, hogy június 1-jéig szünetel a menetrendszerű és alkalmi nemzetközi közúti személyszállítás is Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Svájc, Nagy-Britannia, Hollandia, valamint Törökország között.

Településen belül lehet közlekedni, a település elhagyása tilos, bizonyos kivételekkel

Május 15-étől településen belül szabad közlekedni a járványvédelmi óvintézkedések betartása mellett, de tilos a lakhelyi településen, illetve annak metropolisz-övezetén kívül utazni. A településen belüli helyváltoztatáshoz már nem kell nyilatkozatot írni.

Az utcákon, köztereken továbbra sem gyűlhet össze háromnál több ember, ha nem ugyanahhoz a családhoz tartoznak.

Arafat közölte: bizonyos kivételekkel a település vagy metropolisz-övezet elhagyása tilos. A kivételek közé tartozik, ha valaki munkavégzés, humanitárius tevékenység vagy önkéntes segítés, mezőgazdasági munka, mezőgazdaságból származó áru értékesítése céljából hagyja el a települést, ha más településen lévő tulajdonát kell adminisztrálnia vagy karbantartania, ha bizonyos jogok megszerzéséhez szükséges dokumentumokra van szüksége. El lehet hagyni a települést orvosi kezelés, gyermekfelügyelet vagy családtag gondozása, idősgondozás, beteg vagy fogyatékkal élő személy ellátása céljából is, illetve családtag elhalálozása esetén, valamint orvosi vizsgálat céljából, amennyiben az halaszthatatlan, és szükséges hozzá az orvos és páciens személyes találkozása.

Arafat azt is elmondta, hogy május 15-étől megnyitnak a parkok, de a gyermekjátszóterek nem. A parkokban be kell tartani a fertőzést megelőző óvintézkedéseket – figyelmeztetett a katasztrófavédelem vezetője.

Újraindul a járóbeteg-ellátás

Arafat azt mondta, a járóbeteg-rendelőintézetek ezután ellátják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, de csak előzetes időpont-egyeztetéssel fogadják a betegeket, és a váróteremben nem tartózkodhatnak páciensek.

A kórházak is fogadhatják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, a látogatási tilalom azonban továbbra is érvényben marad, és az egészségügyi intézményeknek meg kell találniuk a módját, hogy tájékoztassák a hozzátartozókat a beutalt páciens állapotáról – mondta még az államtitkár.

Zárva maradnak az éttermek és ezek teraszai

A katasztrófavédelem vezetője szerint a magánvállalatoknak és közintézményeknek kötelességük úgy megszervezni a tevékenységet, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozhassanak. Ha a tevékenység jellegéből adódóan erre nincsen mód, gondoskodniuk kell a járványtani szűrés biztosításáról, arról, hogy az alkalmazottak belépéskor fertőtlenítsék a kezüket, hogy tartsák be az irodai munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál és közintézményeknél több időpontot kell megszabni a munkaidő elkezdésére és befejezésére – tette hozzá.

Személyes ügyfélfogadás esetén a cégeknek és intézményeknek úgy kell megszervezniük a tevékenységet, hogy minden ügyfélre legalább 4 négyzetméteres terület jusson, és tudják tartani egymástól a legalább 2 méteres távolságot; nem engedhetik be azokat a személyeket, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot; fertőtleníteniük kell a felületeket, és meg kell előzniük a torlódásokat.

Az éttermek, a szállodák, motelek, panziók éttermei, a kávézók és ezek teraszai is zárva maradnak – nyomatékosította Raed Arafat.

Lehet szabadtéri misét és istentiszteletet tartani, kinyitnak a szállodák

Május 15-étől lehet szabadtéri misét és istentiszteletet tartani, és kinyitnak a szállodák – közölte csütörtökön késő este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően.

14 nap múlva döntenek arról, hogy a hívek visszatérhetnek-e a templomba – mondta Tătaru.

Hozzátette: kinyitnak a szállodák, amelyeknek azonban be kell tartaniuk az egészségügyi és a gazdasági miniszter közös rendeletét a működésre vonatkozóan.

A szépségszalonok kinyitását a gazdasági és a munkaügyi miniszter közös rendelete fogja szabályozni, a múzeumok megnyitását pedig az egészségügyi és a kulturális miniszter közös rendelete.

A fogászati rendelők újranyithatnak, működésüket az egészségügyi miniszter rendelete fogja szabályozni. A koronavírus-fertőzött páciensek az erre a célra külön kijelölt kabinetekben részesülhetnek fogászati kezelésben, mondta a miniszter.

Figyelmeztetett azonban, hogy még mindig járvány van, most lazítanak kissé a korábban meghozott korlátozó intézkedéseken, de a helyzetet észszerűen kell kezelni és elővigyázatosnak kell lenni. 14 nap múlva felmérik a helyzetet és eldöntik, hogy folytatják a korlátozások feloldását, vagy ismét közbe kell lépni, ha nő az új esetek száma, fűzte hozzá Tătaru.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 15., 15:43
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Vannak emberek, akik képtelenek távolságot tartani. Sorban állaskor a nyakadba lihegnek, ha próbálsz elhúzódni, nyomulnak utánad. Másik jelenség amit ma többször tapasztaltam : Ismerősök találkoznak, megállnak beszélgetni a 1,5 méteres járda két szélén. Ordítoznak, mert valamiért azt hiszik, hogy ilyen távolságról csak így értik meg egymást. Kénytelen vagy köztük elhaladni, közben az arcodba köpködnek. Nem mindenhol van lehetőség az úttesten kikerülni őket, de ezt észre sem veszik.