Felhívás!

Intézkedéscsomagot fogadott el a kormány a vészhelyzet idejére

Intézkedéscsomagot fogadott el a kormány a vészhelyzet idejére Románia

A péntektől hatályba lépő vészhelyzet idején érvényes gazdasági és szociális intézkedéseket fogadott el csütörtökön a kormány. A sürgősségi rendeleteket Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes ismertette.

Június 1-jéig meghosszabbítják a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak támogatását

Raluca Turcan szerint bizonyos ágazatok esetében június 1-je után is érvényben maradhat a támogatás, a járványhelyzet alakulásának függvényében.

Hozzátette, ezt az intézkedést is belefoglalták abba a sürgősségi rendeletbe, amely több ágazatot érintő támogató intézkedések hatályának meghosszabbítását írja elő.

“Ezek az intézkedések korlátozott ideig lesznek érvényben, és csak néhány olyan területre vonatkoznak, ahol a korlátozásokat fenn kell tartani, és párhuzamosan alkalmazzuk majd a gazdaság élénkítését célzó aktív intézkedésekkel, valamint a kiszolgáltatott csoportok célzott támogatásával” – mondta Turcan.

A sürgősségi rendelet előírja még, hogy a 12 évesnél kisebb gyerekek szülei a tanév végéig, azaz június 12-éig jogosultak fizetett szabadnapokra, hogy gyerekeiket felügyeljék.

Egy másik intézkedés értelmében az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató közintézményeknek három időpontot kell megszabniuk a munkaidő elkezdésére és befejezésére.

A sürgősségi rendelet ugyanakkor meghosszabbítja május 31-éig a gyermekgondozási díj folyósítását azon szülők esetében, akiknek ebben az időszakban járna le a gyermeknevelési szabadsága.

Továbbra is lehet távkonzultációt folytatni; nem szükséges az egészségügyi kártya használata

A családorvosok, illetve a járóbeteg-rendelőintézetek szakorvosai továbbra is folytathatnak távkonzultációt. A szolgáltatások ellenértékét az egészségügyi kártya használata nélkül is megtérítik.

A kormányfőhelyettes ismertette a kormány által kidolgozott, a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedésekkel kapcsolatos sürgősségi rendeletet.

“További összegeket különítünk el a koronavírus-fertőzött és a karanténban levő személyek betegszabadságának mielőbbi rendezésére” – mondta a Turcan.

A kormányfőhelyettes kifejtette: térítésmentesen részesül a COVID-19 kezelését célzó orvosi szolgáltatásokban és gyógyszerekben minden Románia területén élő személy, függetlenül attól, hogy van-e egészségügyi biztosítása vagy nincs.

A szállítóvállalatoknak kötelességük biztosítani a tanulók ingyenes utazását

Ingyen utazhatnak a tanulók a tömegközlekedési eszközökön. Raluca Turcan rámutatott, az elfogadott sürgősségi rendelet értelmében a szállítócégeknek biztosítaniuk kell a tanulók térítésmentes szállítását, ellenkező esetben a szerződésbontást vagy a megyeközi szállítás esetén licencük bevonását kockáztatják.

Turcan hangsúlyozta, a megyei tanácsoknak kötelező módon bele kell foglalniuk ezt a kitételt a szállítóvállalatokkal kötött szerződésekbe.

“A kormány ezzel segítséget nyújtott annak a több száz ezer gyereknek, akiket eddig megfosztottak egy alapvető joguktól, az ingyenes minőségi oktatáshoz való jogtól” – nyomatékosította.

Az elmaradt kulturális eseményekre váltott jegyek később felhasználhatók

A koronavírus-járvány miatt elmaradt előadásokra, kulturális eseményekre váltott jegyek felhasználhatók lesznek később.

Turcan hozzátette: amennyiben az elmaradt előadásokra utólag nem kerül sor, a jegyek utalványra válthatók át, amellyel később jegyet lehet vásárolni más eseményre ugyanannál a rendezvényszervezőnél.

Amennyiben a belépőket egy év leforgása alatt nem lehetett felhasználni, a jegy árát visszaadják.

Turcan elmondta: a szórakoztatóipari vállalkozók azt követően fizetnek majd adót, hogy lesz jövedelmük.

A veszélyhelyzet ideje alatt egyetlen fogyasztó sem kapcsolható le a gáz-, elektromosáram- és víz-csatorna hálózatról

A veszélyhelyzet ideje alatt egyetlen fogyasztó sem kapcsolható le a gáz-, áram- és víz-csatorna hálózatról, illetve nem szüntethető meg a hulladék elszállítására vonatkozó szerződése.

A kormányfőhelyettes ismertette a kabinet által kidolgozott, a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedésekkel kapcsolatos sürgősségi rendeletet.

Turcan kifejtette: a kormány június 15-éig meghosszabbította a határidőt, ameddig kérni lehet a hitelintézetektől a hiteltörlesztések felfüggesztését.

Mentesülnek az áfafizetés kötelezettsége alól azok az szervezetek, amelyek COVID-19 elleni gyógyszert vásárolnak

Mentesülnek az áfafizetés kötelezettsége alól azok az egyesületek és alapítványok, amelyek COVID-19 elleni gyógyszert vagy felszerelést vásárolnak.

A kedvezmény 2020. szeptember 1-jéig érvényes, és akkor is igénybe vehető, hogyha a vásárolt gyógyszereket vagy berendezéseket eladományozzák.

A kormány döntése értelmébe ugyanakkor a veszélyhelyzet ideje alatt úgynevezett fejpénzt kaphatnak a tanulók után a magán oktatási intézmények, beleértve azokat is, amelyek engedélyeztetése folyamatban van.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.