Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Védelmi miniszter: nem aktuális a 18-60 év közötti férfiak tartalékállományba vételéről szóló tervezet

Védelmi miniszter: nem aktuális a 18-60 év közötti férfiak tartalékállományba vételéről szóló tervezet Románia

Nem aktuális az a napokban nyilvánosságra került törvénytervezet, amely a válsághelyzet kihirdetéséről és a 18 és 60 év közötti romániai férfiak tartalékállományba vételéről szól – jelentette ki Vasile Dîncu védelmi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Dîncu kedden tett közzé pontosítást azzal a hírrel kapcsolatban, amely a napokban jelent meg a médiában, és amely szerint ostromállapot, általános mozgósítás vagy hadiállapot esetén minden 18 és 60 év közötti férfit bevonnak a tartalékállományba, a katonai szolgálatra kötelezhetők pedig az aktív katonák, a tartalékosok, a 20 és 35 év közötti sorkötelesek, valamint a 35 és 63 év közötti férfiak lennének.

A miniszter ezzel kapcsolatban leszögezte, a médiában megjelent tervezetet több korábbi törvényből ollózták össze részletek és indoklás nélkül, és nem aktuális. „Egy vázlat volt, nem volt előkészítve arra, hogy nyilvánosság elé kerüljön. Ha majd lesz egy tervezetünk, tájékoztatjuk róla a közvéleményt” – nyomatékosította Vasile Dîncu.

Cîţu: jövő héten kerül a parlamentbe a nemzetbiztonságról szóló tervezet

Jövő héten kerül a parlament elé a nemzetbiztonsági törvények módosításának tervezete – számolt be szerdán a sajtónak a szenátus elnöke.

Florin Cîţu elmondta, a jogszabályról már tárgyalt a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT), jelenleg a koalíciós pártok szakértői elemzik, és a kormánynak is el kell fogadnia, mielőtt a parlamentbe kerül. Hozzátette: a módosítások leginkább a külföldi katonák romániai jelenlétére vonatkoznak. „A jelenlegi helyzet által megkívánt módosításokról van szó” – jegyezte meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A politikus szerint mindhárom kormánypárt támogatja, hogy a parlament mielőbb fogadja el ezeket a módosításokat.

Azokkal a bírálatokkal kapcsolatban, amelyek szerint a tervezet az eddiginél nagyobb hatalommal ruházza fel a CSAT-t, Cîţu kijelentette: a jogszabály nem módosít az alkotmányon, továbbra is a parlamenté lesz az utolsó szó az ország biztonságát és védelmét veszélyeztető helyzetekben, például fegyveres konfliktus esetén.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a fiatalok sorozásáról nem tárgyaltak a koalícióban. „Az erről szóló tervezet nem jutott el a koalícióba, ezért nem vesszük figyelembe. Úgy értettem, hogy nem aktuális” – fogalmazott a házelnök.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük