Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Popa Florin vs. ANI

Popa Florin vs. ANI Kovászna megye

A Brassói Fellebbviteli Bíróság a közelmúltban semmisnek nyilvánította az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) jelentését, amely összeférhetetlenséget állapított meg Popa Florin, a kézdivásárhelyi rendőrség parancsnoka esetében.

Hirdetés
Hirdetés

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség 2021. szeptember 20-án tette közzé jelentését, amely szerint összeférhetetlenség áll fenn Popa Florin rendőrparancsnoki pozíciója és a Nemzetközi Rendőrszövetség (IPA – International Police Association) romániai tagozata kötelékében betöltött alelnöki tisztsége között. Az ANI a 2020/20-as sürgősségi rendelet II. cikkelyének 4. bekezdésére hivatkozott, amely az igazságügyi rendőrség nyomozójának szolgálati viszonyát a felsőoktatásban gyakorolt didaktikai tevékenység kivételével minden egyéb tisztséggel összeegyeztethetetlennek nyilvánítja.

Popa Florin kérésére az alkotmánybíróságnál alkotmányossági kifogást nyújtottak be a szóban forgó sürgősségi rendelet ellen, és perbe hívta az ANI-t. Március 4-én a Brassói Fellebbviteli Bíróság helyt adott Popa Florin kérelmének, semmisnek nyilvánítva az ANI tavaly szeptemberben benyújtott jelenté-sét. A döntés nem jogerős, 15 napon belül megfellebbezhető. Ugyancsak a Popa Florin által 2018-ban emelt alkotmányjogi panasz nyomán 2021. november 23-án az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a „nincs ellene folyamatban fegyelmi vizsgálat” kifejezést a rendőrségnek a 2002/360-as törvénybe foglalt statútuma 2746-os cikkelyéből. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük