Hirdetés
Hirdetés

Cîmpeanu: a veszélyhelyzet lejártával az oktatási tevékenységet érintő korlátozások is megszűnnek

Cîmpeanu: a veszélyhelyzet lejártával az oktatási tevékenységet érintő korlátozások is megszűnnek Románia

A veszélyhelyzet lejártával az oktatási tevékenységet érintő járványügyi korlátozások is megszűnnek – közölte kedden az oktatási miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Sorin Cîmpeanu átiratban tájékoztatta a megyei tanfelügyelőségeket, hogy március 9-étől nem érvényes az oktatási és egészségügyi miniszter közös rendelete, amely szerint a koronavírusos megbetegedések száma vagy a kórházak Covid-osztályainak a telítettsége a mérvadó az oktatási forma megszabásakor.

Azok az osztályok vagy csoportok, amelyek a veszélyhelyzet megszűntekor online folytatják tevékenységüket, ebben a rendszerben maradnak a digitális tanrendre való áttérést elrendelő határozatban megszabott időszak lejártáig – magyarázta a miniszter. Ugyanez érvényes a veszélyhelyzet megszűntekor karanténban vagy lakhelyi elkülönítésben levő óvodásokra, iskolásokra és tanügyi alkalmazottakra is.

A krónikus betegségben szenvedő tanulók esetében az egészségügyi és oktatási minisztérium további intézkedéseket fog hozni, hogy járványügyi szempontból biztonságban tanulhassanak – közölte még a miniszter.

Törvénymódosítására van szükség ahhoz, hogy az egyetemek tartósan online oktatást folytathassanak

Az oktatási törvény módosítására és a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy az egyetemek tartósan online oktatást is folytathassanak – közölte csütörtökön Sorin Cîmpeanu.

Sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter rámutatott, a kormány a törvény szabta keretek között lehetőséget biztosít a felsőfokú tanintézeteknek az online oktatás folytatására, mivel azonban a veszélyhelyzet lejárt, ez az intézkedés csak átmeneti időszakra érvényes. Ahhoz, hogy az egyetemek a digitalizáció előnyeit kihasználva tartósan élni tudjanak az online oktatás lehetőségével, módosítani kell a tanügyi törvényt a hibrid oktatási forma bevezetésével, ami az ARACIS-nak is jóvá kell hagynia – magyarázta.

Jelenleg a román állam kizárólag a nappali tagozatos oktatási formát finanszírozza – szögezte le a tárcavezető.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük