Felhívás!

USR-kormányprogram: kétfordulós polgármester-választás és a törvényhozók számának csökkentése

USR-kormányprogram: kétfordulós polgármester-választás és a törvényhozók számának csökkentése Románia

Kormányprogramjában a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szorgalmazza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését és a törvényhozók számának 300-ra csökkentését, a téma kapcsán kiírt referendum eredményének megfelelően.

A hétfő reggel a parlament elé terjesztett dokumentumban ugyanakkor célként jelölik meg a diaszpórában élő román állampolgárokat képviselő törvényhozók számának növelését, az arányos képviselet elérése érdekében.

A koronavírus elleni oltási kampányt illetően a kormányprogramban leszögezik, ez eddig “túlmilitarizált” volt, az új kabinetnek tudományos alapra kell helyeznie az ezzel kapcsolatos közpolitikát, fel kell vennie a harcot az álhírekkel szemben, és elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy szankcionálja az oltás megtagadását, ugyanakkor minden intézkedést meg kell hoznia annak érdekében, hogy az oltottak visszatérhessenek normális életükhöz.

Az igazságügyi rendszer tekintetében az USR kormányprogramjában szerepel a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű kezdeményezés gyakorlatba ültetése, az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) felszámolása, az Igazságügyi Felügyelet (IJ) átszervezése, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) átszervezése, valamint a bírák és ügyészek véleménynyilvánítási szabadságát érintő korlátozások megszüntetése.

Az alakulat kormányprogramjában javaslatot tesz egy új közrendészeti és közbiztonsági stratégia elfogadására. Ez – többek között – egy olyan új munkamódszer bevezetését írná elő a csendőrség számára, amely lehetővé tenné a békés lakossággal szembeni túlkapások elkerülését.

A dokumentumban célul tűzik ki továbbá: a Román Posta átszervezését; a kutatásra, fejlesztésre és innovációra szánt költségvetés megkétszerezését; a 2021-2026 közötti időszakra vonatkozó nemzeti kiberbiztonsági stratégia elfogadását; a magán- és jogi személyek számára valamennyi közszolgáltatáshoz hozzáférést nyújtó Egyablakos Ügyintézési Pont kifejlesztését.

Szerepel a kormányprogramban egy új sporttörvény elfogadása, az iskolai sportversenyek újraélesztése, az országos sportszövetségek támogatásának átszervezése és egy új országos ifjúsági stratégia kidolgozása.

A tanügyet illetően a Cioloş-kabinet kormányprogramjában javaslatot tesz – többek között – a tanfelügyelőségek megszüntetésére, továbbá a Meleg étel az iskolákban, valamint az Iskola utáni iskola elnevezésű program kiterjesztésére, a felsőfokú tanintézetek akkreditációs feltételeinek felülvizsgálatára, valamint legalább 9400 gyerek befogadására alkalmas 110 bölcsőde építésére az országos helyreállítási terv keretében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 18., 15:10
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ezekből ha a felét be tudnák tartani akkor is jól járnánk, de amire megalakulna az új kormány arra le is mondassák, vagy 2 hét után kijelentik semmire nincs pénz mert az előző rend mind ellopta.

 • User
  Dátum: 2021. október 18., 18:57
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A partoknak es az egyhazaknak adott penzek eltorleset,10 maganszektorba dolgozora 1 allami alkalmazot,a fizetesek egy a haromhoz alkalmazasat,az allamialkalmazottak potlekainak eltorlese[ugye a torvenyek elott egyformak vagyunk],de lassan egyesek azert is kapnak20%potlekot mert minden nap bemegy;dolgozni;.Az egy allam ket rendszer megszunteteset egyszoval!