Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

USR: a koalíció magyarázza el, hogy miért nem emelik meg 2000 lejre a nyugdíjpont értékét

USR: a koalíció magyarázza el, hogy miért nem emelik meg 2000 lejre a nyugdíjpont értékét Románia

A koalíció vezetőinek magyarázatot kellene adniuk arra, hogy miért nem emelik meg 2000 lejre a nyugdíjpont értékét, holott a jelenlegi adatok szerint ez lehetséges – jelentette ki hétfőn a parlamentben Cristian Seidler.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője elmondta, a 2022-es társadalombiztosítási költségvetés szerint az állam idén a GDP 7,42 százalékát költi hozzájárulás-alapú nyugdíjakra, a speciális nyugdíjakra fordított összegek pedig a GDP 0,93 százalékát teszik ki, vagyis a nyugdíjkiadások részaránya a bruttó hazai termékben 8,35 százalék. Emlékeztetett arra, hogy az országos helyreállítási terv a GDP 9,4 százalékára korlátozza a nyugdíjkiadásokat. Vagyis van lehetőség a nyugdíjkiadások növelésére olyan mértékben, hogy a nyugdíjpont értéke elérje a 2000 lejt.

Az ellenzéki politikus ezért úgy véli, hogy hazudnak a koalíció vezetői, amikor azt állítják, hogy a helyreállítási tervbe foglalt 9,4 százalékos korlát miatt nem emelkedhetnek nagyobb arányban a nyugdíjak.

Hasonlóan vélekedett hétfőn a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Raluca Turcan is. A kormánypárti politikus a Facebook-oldalára azt írta: ha 25 százalékkal emelnék a nyugdíjakat Romániában, akkor sem érnék el a nyugdíjkiadások a helyreállítási tervben foglalt 9,4 százalékos korlátot.

Ezért Turcan szerint hamis az az állítás, hogy a nyugdíjak emeléséhez a 9,4 százalékos korlát Brüsszel beleegyezésével történő módosítására van szükség. “Ez egy politikai manipuláció, amivel a munkaügyi miniszter hárítani akarja a tisztségével járó felelősséget. A PSD-s tárcavezető ködösít, mivel tudja, hogy a PSD-pénzügyminiszter nem tud pénzt előteremteni a nyugdíjak nagyon nagy arányú emelésére” – írta bejegyzésében.

forrás: Agerpres

fotó: Gecse Noémi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük