Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szegregációnak minősül a diákok különböző kritériumok szerinti fizikai elkülönítése az oktatásban

Szegregációnak minősül a diákok különböző kritériumok szerinti fizikai elkülönítése az oktatásban Románia

Az óvodások, tanulók és egyetemi hallgatók különböző kritériumok szerinti fizikai elkülönítése szegregációnak minősül és büntetendő – döntötte el hétfőn a szenátus.

A felsőház a 2011/1-es oktatási törvényt és a diszkrimináció megelőzéséről szóló 2000/137-es sürgősségi rendeletet módosította.

Az elfogadott javaslat szerint oktatási szegregációnak minősül és büntetendő az óvodások, tanulók és egyetemi hallgatók fizikai elkülönítése más tanintézetekbe/csoportokba/osztályokba/épületekbe faj, nemzetiség, etnikum, vallás, egészségi állapot, családi háttér és iskolai teljesítmény alapján, ha ezzel sérülnek emberi jogok, az alapvető szabadságok vagy a törvény által biztosított jogok az oktatás területén.

Az összpárti törvénymódosító kezdeményezés szerint nem minősül etnikai alapú szegregációnak csoportok, osztályok vagy tanintézetek létrehozása abból célból, hogy valamely nemzeti kisebbséghez tartozó román állampolgárok az anyanyelvükön vagy kétnyelvű rendszerben tanulhassanak. Nem minősül szegregációnak a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmények létrehozása sem.

A törvénymódosító tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

forrás: Agerpres

fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük