Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Új parlamenti frakciót szándékozik létesíteni tíz volt USR-s képviselő

Új parlamenti frakciót szándékozik létesíteni tíz volt USR-s képviselő Románia

REPER néven új parlamenti frakciót hoz létre tíz képviselő, akik korábban a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) léptek ki.

Hirdetés
Hirdetés

Az új parlamenti csoport létrehozására vonatkozó dokumentumot csütörtökön terjesztették véleményezésre a képviselőház jogi bizottsága elé. Aláírói: Cristian Paul Ichim, Cristina Rizea, Daniel Toda, Sas Lóránt Zoltán, Oana Cambera, Simina Tulbure, Alin Prunean, Andrei Lupu, Tudor Benga és Cătălin Teniţă.

A dokumentumban leszögezik, hogy mindnyájan az USR PLUS szövetség listáin jutottak képviselői mandátumhoz 2020 decemberében, és jelenleg egyetlen pártnak sem tagjai.

Hivatkoznak ugyanakkor a 2019/85-ös alkotmánybírósági döntésre is, amely kimondja, hogy lehetőség van olyan új parlamenti frakció létrehozására, amely a törvényhozási ciklus kezdetén még nem létezett, amennyiben az illető frakció nem egy olyan párt számára teremt parlamenti képviseletet, amely részt vett a választásokon, de nem érte el a bejutási küszöböt.

Parlamenti források szerint Ionuţ Moşteanu, az USR frakcióvezetője a házbizottsági ülésen arra figyelmeztette a jelenlevőket, hogy az aláírók közül ketten – Cătălin Teniţă és Simina Tulbure – még mindig az USR-frakció névsorán szerepelnek, mivel nem léptek ki a csoportból.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciójából kilépett képviselők – köztük a volt pártelnök, Ludovic Orban – február elsején jelentették be, hogy új frakciót alakítanak, és igényt tartanak minden ezzel járó jogra: képviseletre a szakbizottságokban, saját helyiség, logisztikai és személyzeti szükségletek biztosítására.

A képviselőház és a szenátus csütörtökön kezdi meg idei második parlamenti ülésszakát.

(Agerpres, fotó: Partidul REPER/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.