Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Aláírták a helyreállítási alapból finanszírozott első kilenc bölcsőde finanszírozási szerződését

Aláírták a helyreállítási alapból finanszírozott első kilenc bölcsőde finanszírozási szerződését Románia

Kilenc korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítéséről szóló uniós finanszírozási szerződést írtak alá csütörtökön a Victoria-palotában – tájékoztatott a fejlesztési minisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

Cseke Attila tárcavezető rámutatott, a fejlesztési minisztérium összesen 124 új bölcsőde megépítésére biztosít támogatást a helyreállítási alapból (PNRR). Ezek közül az első kilencre írták alá a finanszírozási szerződést a miniszterelnök jelenlétében, és a következő napokban újabb 55 szerződést látnak el kézjegyükkel a felek.

Az uniós alapokból finanszírozott 124 új bölcsődében 7450 gyermek számára biztosítanak helyet, ezen felül pedig kormányzati erőforrásokból további bölcsődéket építenek – hangoztatta Cseke Attila.

Az új bölcsődék megépítését teljes mértékben a fejlesztési minisztérium finanszírozza – a telkek közművesítését is beleértve -, az önkormányzatoknak csak a telket kell biztosítaniuk. A 124 új bölcsődét 2025 végéig építik fel.

A korszerű, környezetbarát bölcsődékben napelemekkel, hőpumpákkal állítják elő a szükséges energia egy részét, a gyermekek számára pedig nemcsak játszó- és hálószobákat, hanem saját konyhában előállított meleg ételt is biztosítanak, illetve kültéri játszóteret is kialakítanak.

A fejlesztési minisztérium 2021-ben indította el a bölcsődeépítési programot, amelynek keretében eddig 110 új, korszerű bölcsőde megépítését hagyták jóvá. Ezek közül most 64-re uniós finanszírozást biztosítanak, így a megmaradt kormányzati támogatásból újabb bölcsődék épülhetnek – emlékeztetett közleményében az RMDSZ. 

(Agerpres, fotó: rmdsz.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.