Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Teodor Meleșcanut választották a szenátus elnökévé

Teodor Meleșcanut választották a szenátus elnökévé Románia

Teodor Meleșcanu volt külügyminisztert választották kedden délután a szenátus elnökévé.

Hirdetés
Hirdetés

A veterán politikus a választás második körében 73 szavazatot kapott, míg ellenjelöltjét, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), az RMDSZ és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogatásával megméretkező Alina Gorghiut 59-en támogatták. Az első fordulóban Meleşcanu 67, Gorghiu 49, az ALDE jelöltje, Ion Popa, 13 szavazatot kapott.

Teodor Meleșcanut a jelenleg kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta a tisztségre, miután pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormánykoalícióból és pártjának elnöke, Calin Popescu Tăriceanu lemondott a szenátus elnöki tisztségéről.

Megválasztása utáni első beszédében Teodor Meleșcanu kijelentette: az elmúlt három évtizedben a román politikai spektrum valamennyi pártjával együttműködött már, és ezt az együttműködési tapasztalatát szeretné házelnökként hasznosítani az ország érdekében. Azt is hozzátette: az ALDE parlamenti csoportjának a tagja marad. Pártja ugyan döntést hozott arról, hogy kizárja soraiból azokat, akik a vezető testületek jóváhagyása nélkül fogadnak el tisztségeket, Meleșcanu párttagságát az biztosítja, hogy nélküle – a szükséges taglétszám hiányában – megszűnne a párt felsőházi frakciója.

Tăriceanu: az ALDE az alkotmánybírósághoz fordul

Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök bejelentette, hogy pártja megtámadja a választás eredményét az alkotmánybíróságon. Arra hivatkozott, hogy a házszabály szerint a frakciók állíthatnak jelölteket a házelnöki tisztségre, és ugyanannak a frakciónak nem lehet két jelöltje. Márpedig a választás első fordulójában az ALDE jelöltje Ion Popa szenátor volt.

„Nagyon súlyos eljárásbeli problémánk van, mivel a szenátus házszabálya egyértelműen kimondja, hogy az elnök megválasztása a parlamenti csoportok javaslatai alapján történik, és mindegyik csoport egy javaslatot tehet. Szeretném megjegyezni, hogy az ALDE frakció élt a saját jelölt állításának jogával, és Ion Popát javasolta a tisztségre, nem érkezhet két javaslat ugyanannak a csoportnak a részéről. Meleşcanu szenátor lehet az önök jelöltje, azzal a feltétellel, hogy nem tagja az ALDE képviselőcsoportjának, mert egyébként sérül az az előírás, amely szerint az egyes csoportok egyetlen javaslatot tehetnek. Az ALDE részéről egy javaslat terjeszthető elő, nem kettő, kérjük, vegyék ezt figyelembe” – mondta Călin Popescu-Tăriceanu a szenátus plenáris ülésén.

Meleșcanu: Tăriceanut is a PSD javaslatára választották meg

Teodor Meleşcanu szenátor arra emlékeztetett hétfőn a felsőházban, hogy Călin Popescu-Tăriceanut a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára választották meg a szenátus elnökévé.

„Itt nincs szó semmiféle tagságról, emlékezzenek csak, hogy 2016-ban, miután Crin Antonescu lemondott, a liberális Călin Popescu-Tăriceanut a PSD képviselőcsoportjának javaslatára választották a szenátus elnökévé” – mondta Meleşcanu kedden a felsőházban, amikor azt kérdezték tőle, hogy csatlakozik-e PSD-hez, és hogy lehet-e egy parlamenti csoportnak, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), két jelöltje az elnöki tisztségre.

A parlament 136 tagú felsőházában a Szociáldemokrata Párt a szavazatoknak épp a felével rendelkezik, és azzal biztosíthatta a többséget, hogy Teodor Meleșcanu személyében ellenzéke sorából állított jelöltet. Teodor Meleșcanu öttel kapott több szavazatot, mint amennyivel a PSD rendelkezik. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az elmúlt napokban többször is közölte, hogy nem támogatja a PSD jelöltjét, és szenátorai az ellenzéki Alina Gorghiura szavaznak.

Teodor Meleşcanu azt nyilatkozta kedd este, hogy az ALDE négy szenátora támogatta, hogy őt válasszák a felsőház elnökének: hárman rá szavaztak, egyikük pedig tartózkodott.

„Álláspontom szerint az ALDE-nek hozzá kell járulnia a Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatott tárgyalások újraindításához, és meg kell tennie azt, amire szükség van ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, alkotmányos kormánya legyen az országnak” – mondta Meleşcanu, miután a szenátus elnökének választották.

Hozzátette, hogy továbbra is az ALDE és a párt parlamenti csoportjának tagja, bár a csoport szenátorai egy másik jelöltet támogattak.

„Ez a csoport döntése volt (Ion Popa támogatása – szerk. megj.). Én úgy gondoltam, hogy van esélyem a szavazás megnyerésére. Senki sem ad egy tisztséget, a parlamentben szavazással lehet nyerni” – mondta.

Teodor Meleşcanu kifejtette: a párt múlt héten elfogadott döntése, miszerint az a személy, aki egy másik párt támogatásával pozíciót vállal, automatikusan elveszíti az ALDE tagságát, nem alkalmazható a parlamenti képviselőkre.

„Egy ilyen határozatot a múlt héten elfogadtak, de véleményem szerint ez nem alkalmazható szenátorokra és képviselőkre azon egyszerű okból, hogy jogállásuk feljogosítja őket arra, hogy korlátozás nélkül megpályázzanak akármilyen tisztséget. Véleményem szerint ez nem helyes”- tette hozzá Meleşcanu.

Dăncilă: Meleșcanu megválasztása bizonyítja, hogy a PSD-nek továbbra is többsége van

Viorica Dăncilă kormányfő kedd este gratulált Teodor Meleşcanunak a szenátuselnöki tisztségbe való megválasztásáért, hangsúlyozva, a felsőházban adott voks azt bizonyítja, hogy a Szociáldemokrata Pártnak továbbra is többsége van a parlamentben.

„Gratulálok Teodor Meleşcanu úrnak a szenátuselnöki tisztségbe való megválasztásához! A mai szavazás bizonyítja, hogy a PSD-nek továbbra is többsége van a parlamentben, és, ahogyan azt a hétfő este is mondtam, van bátorságunk bizalmi szavazás elé állni egy új kormánnyal” – írta Dăncilă Facebook-bejegyzésében.

A PSD elnöke azt állítja ugyanakkor, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének „csak egy szűk csoportja” döntötte el a kormánykoalícióból való kilépést, és Meleşcanu megválasztása a felsőház élére azt bizonyítja, hogy az ALDE tagjai között „sok felelősségteljes ember van”, akik folytatni kívánják a kormány munkáját, mindazt, amit közösen vállaltak az állampolgárok előtt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások