Felhívás!

Telefonbetyárok elleni lépések

A caracali tragédia okán bejelentett különféle törvénymódosítások, biztonsági intézkedések részeként ismét előtérbe került az a régi javaslat, hogy a PrePay néven emlegetett telefonkártyát csak kizárólag személyazonossági igazolvánnyal lehessen vásárolni.

Ez a módszer gyorsítaná a telefonáló azonosítását, illetve csökkentené azt az időt, amit szükség esetén a telefonszám tulajdonosának beazonosítására kell fordítani. Hogyha valaki a kereskedelemben vásárolt telefonkártyát tovább is adná, a hatóságok először őt keresnék kérdésekkel, nyomravezető információkért.

A telefonkártya-vásárlások szigorításának, szabályozásának igényét a minap megerősítette Raed Arafat államtitkár, orvos, a romániai rohammentő-szolgálat (SMURD) alapítója is. Elmondta, hogy idén az év első hat hónapjában a 112-es telefonközpontokban rögzített hívások 47,70 százaléka nem igényelt sürgősségi beavatkozásokat, a 47,70 százaléknak több mint fele ugratásból, felelőtlen játékból, szórakozásból történt, és az ilyen hívások 81 százaléka PrePay-kártyáról érkezett. A kártyás telefonról származó hívásokat esetleg csak akkor lehet azonosítani, ha onnan más címekre is vannak tárcsázások, de ez időigényes művelet, eredménye kérdéses.

A caracali tragédiák vizsgálata óta is jegyeztek botrányos félrevezető betelefonálásokat a 112-es központok, néhány esetben a “telefonbetyárokat” azonosították, megbírságolták.

Az új rendszabály a telefonos csalások (álnyeremények, álbalesetek stb.) ellen is hatékony eszközzé válhat.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.