Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aranykorszakra emlékeztetnek

Bukarestben, a Nicolae Minovici Múzeumban augusztus 23-ig lehet megtekinteni az 1944-1989-es időszakot átfogó romániai szocialista-kommunista rendszer történéseit bemutató kiállítást. A zárónapon könyvbemutató lesz.

Hirdetés
Hirdetés

A PostModernism Museum elnevezésű kutatótársaság tanulmánya azt elemzi, hogyan használta Romániában saját propaganda céljaira az államhatalom és pártvezetőség a kultúrát, a szervezett közművelődési tevékenységet, illetve a művészek jelentős hányadát. A kiállítás és az anyagát tömörítő kötet a Megéneklünk Románia országos fesztiválra és az Adrian Paunescu költő (1943-2010) által kitalált, nagy pátosszal szervezett és vezetett „Cenaclul Flacara” vándor-előadásokra összpontosít, és külön fejezetet szentel az „Aranykorszak” kifejezés eredetének, hivatalossá tételének. 

Elemzi a kor művészetének és művészeinek kapcsolatát a rendszerrel, a hatalmi szervekkel és szerkezetekkel. A kiállítás és kötet anyaga felsorolja azokat a színpadi előadókat, akik a „Cenaclul Flacara” gyakori szereplői voltak, köztük a marosvásárhelyi Ádám Erzsébet vagy a gyergyószentmiklósi Nagy Mária.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük