Felhívás!

Tăriceanu: megtörténhet, hogy az ALDE miniszterei nem fogják megszavazni a költségvetés-kiegészítést

Tăriceanu: megtörténhet, hogy az ALDE miniszterei nem fogják megszavazni a költségvetés-kiegészítést Románia

Megtörténhet, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) miniszterei nem fogják megszavazni a költségvetés-kiegészítést, mert a tervezet olyan prioritásokat tartalmaz, amelyeket “ők nem értenek” – mondta szerdán az alakulat vezetője, Călin Popescu-Tăriceanu.

A parlament épületében nyilatkozó Tăriceanu kifejtette, több pártbéli kollégája is elégedetlen a koalícióban fennálló jelenlegi állapotok miatt, és a nap folyamán többen felvetették a kormánykoalícióból való kilépés lehetőségét, amennyiben a viszony nem javul. Kifejtette, elvárja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Viorica Dăncilă kormányfő tárgyalásokra hívja az ALDE vezetőségét a küszöbön álló költségvetés-kiegészítés ügyében. “Miniszterkollégáim egyébként azt mondták, hogy nem akarják megszavazni a költségvetés-kiegészítést, mert olyan prioritásokat tartalmaz, amelyeket ők nem értenek” – jelentette ki a kisebbik kormánypárt vezetője.

Azt is elmondta, egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a készülő büdzsé-kiegészítésről, de a sajtóban megjelent hírek szerint a tervezet nem tükrözi azokat a széles érdekeket szolgáló, prioritást élvező projekteket, amelyeket az ALDE fontosnak tart. ‘Arra számítunk, hogy amennyiben megvan az akarat a koalíció működésben tartására, akkor ezeket a dolgokat át fogjuk beszélni’ – jelentette ki Tăriceanu.

“Sem engem, sem a kollégáimat nem köti köldökzsinór a kormányhoz”

Az ALDE-t “nem köti köldökzsinór a kormányhoz” – hangsúlyozta szerda este Călin Popescu-Tăriceanu, hozzátéve, hogy ő sem ragaszkodik a szenátusi elnöki tisztséghez.

A román közszolgálati televízió műsorában nyilatkozó Tăriceanu azt mondta, több párttársa is úgy véli, hogy az alakulatnak ki kellene lépnie a kormányból. Ő – állítása szerint – a politikai stabilitás biztosításának fontosságával érvelt a kormányon maradás mellett.

“Tudatában vagyok a politikai felelősségnek, de sem engem, sem a kollégáimat nem köti köldökzsinór a kormányhoz. (…) Rendkívül megtisztelő számomra, hogy a szenátus elnöke lehetek, de nem ragaszkodom bármi áron ehhez” – reagált Tăriceanu azokra az állítása szerint PSD-berkekből származó felvetésekre, miszerint az ALDE már csak azért sem fog kilépni a kormányból, mert ő nem szeretne megválni a házelnöki funkciótól.

Az ALDE vezetője szerint azért problémás olykor a kormánykoalíció működése, mert “nem mindenki tekinti úgy, hogy a Szociáldemokrata Párt és az ALDE koalíciót alkot”.

“Van arányérzékünk, tudjuk, hogy nem vagyunk egyenlő partnerek ebben a koalícióban, de ott vagyunk mi is” – fogalmazott Tăriceanu, aki sérelmezi, hogy a nagyobbik kormánypárt nem konzultált velük a költségvetés-kiigazítás tervezetével kapcsolatban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.