Felhívás!

Szombattól már kérhetik a külhoni románok a szavazócédulákat a levélszavazáshoz

Szombattól már kérhetik a külhoni románok a szavazócédulákat a levélszavazáshoz Románia

Amennyiben a külföldön élő román állampolgárok szavazását megkönnyítő törvénymódosításokról szóló jogszabály szerdán megjelenik a Hivatalos Közlönyben, szombattól kezdődően a külhoni románok már kérhetik a szavazócédulákat a levélszavazáshoz, jelentette ki Constantin-Florin Mituleţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke.

A törvény kihirdetését követő három napon belül ugyanakkor elérhetővé válik az online alkalmazás is, amely lehetővé teszi a külföldön élő román állampolgárok számára, hogy előre regisztrálják szavazási szándékukat valamely szavazókörzetnél, avagy feliratkozzanak a levélszavazásra.

Mindezt Mituleţu-Buică a választási törvény módosításairól tartott szerdai sajtótájékoztatón mondta el.

“Szeptember 11-éig lesz lehetséges az előzetes regisztráció. Ezt követően az AEP és a Román Posta hozzákezd a dokumentumok előkészítéséhez, és öt nappal az előzetes regisztráció lezárása után elkezdik kézhez küldeni a borítékokat” – hangsúlyozta Mituleţu.

Ovidiu Oproaica, az országos választási informatikai rendszert koordináló igazgatóság vezetője pedig rámutatott, hogy az AEP által rendelkezésre bocsátott honlapot könnyen lehet majd használni, még okostelefonon is.

A honlapon két külön helyen lehet regisztrálni a levélszavazásra, illetve a szavazókörzeti voksra, magyarázta, hozzátéve, hogy a levélben elküldendő voks postai költségeit a román állam állja, ha azt a szavazó visszaküldi az országba a Román Postán keresztül. Amennyiben a befogadó ország román követségére juttatják el a borítékot, azt saját költségükön teszik a szavazók. Oproaica szerint azonban ez utóbbit csak akkor tegyék a szavazók, ha úgy vélik, voksuk nem jut el idejében az országba.

“Csütörtökön lejár a határidő. Ha a boríték pénteken ér ide, mi e-mailban értesíthetjük a szavazót, hogy voksa nem érkezett meg idejében, és menjen el szavazni valamely szavazókörzethez” – szögezte le Oproaica.

Az AEP elnöke hangsúlyozta, azoknak is előzetes regisztrációra van szükségük, akik valamely szavazókörzetben szándékoznak voksolni. Erre azért van szükség, hogy a hatóságok biztosítani tudják a megfelelő számú szavazókörzetet és megelőzzék a voksolók hosszas sorban állását.

“Azok az állampolgárok, akik nem jelentkeznek be előzetesen valamely szavazókörzethez, és bejelentés nélkül jelennek meg azoknál, valószínűleg sorokat fognak kiállni (…) Én beleegyezem abba, hogy akár ezer szavazókörzetet nyissunk meg bármely EU-s tagországban, ha léteznek előzetes regisztrációk” – szögezte még le.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a külhoni szavazásra be kell majd szerezzenek egy speciális informatikai rendszert, mivel a választásokon eddig használt táblagépek nem teszik lehetővé az elektronikus aláírást. Magyarázata szerint egy-egy szavazókörzetben akár hét táblagépet is működtethetnek majd, ami lehetővé teszi a voksolás felgyorsítását, mivel nem lesz már szükség nyomtatott űrlapokra is felvezetni az adatokat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.